Ungdomskriminalitetsnævnet – få den rette rådgivning til dit barn eller den unge
Hvad er Ungdomskriminalitetsnævnet, og hvad består nævnet af?
Ungdomskriminalitetsnævnet er et uafhængigt nævn, der blev oprettet den 1. januar 2019. Det er Ungdomskriminalitetsnævnets opgave at finde frem til, hvilke forbyggende foranstaltninger der bedst kan hjælpe barnet eller den unge ud af kriminalitet. Det vil nævnet gøre ved at sikre, at de redskaber der er til rådighed, bruges mere målrettet og konsekvent over for barnet eller den unge.
Ungdomskriminalitetsnævnet består af tre medlemmer: En dommer, en sagsbehandler fra kommunen samt en repræsentant fra politiet. Disse tre vil være dem, der træffer afgørelse i ens sag.
På nævnsmødet skal barnet eller den unge og barnets eller den unges forældre møde. Der vil udover Ungdomskriminalitetsnævnets tre medlemmer være en repræsentant fra Ungekriminalforsorgen, en sekretær og en sagsbehandler fra barnets eller den unges kommune på nævnsmødet.
Herudover har barnet eller den unge sammen med sine forældre i nogle tilfælde mulighed for at få en advokat med til mødet uden egenbetaling. Dette kunne f.eks. være i det tilfælde, hvor der er tale om anbringelse af barnet uden for hjemmet. Advokaten vil kunne rådgive barnet eller den unge og/eller forældrene før, under og efter mødet, og sikre sig, at mødet forløber sig som det skal.
Et barn eller en ung på mellem 10 og 17 år kan blive indkaldt til Ungdomskriminalitetsnævnet, såfremt barnet eller den unge er mistænkt eller dømt for kriminalitet, der vil kunne eller har udløst fængselsstraf.
Hvad kan Ungdomskriminalitetsnævnet gøre for dit barn?
Ungdomskriminalitetsnævnet er oprettet med det overordnede formål at sørge for, at børn eller unge kommer ud af den kriminelle løbebane og tilbage til fællesskabet. Kriminelle bander rekrutterer ofte blandt unge mennesker, og det er bl.a. nævnets opgave at stoppe denne rekruttering.
På nævnsmødet vil der blive besluttet, hvad der skal ske med dit barn, såfremt dit barn eller den unge er mistænkt eller dømt for kriminalitet. Nævnet fastsætter aktiviteter og pligter, der skal være med til at skabe et liv for barnet eller den unge uden kriminalitet. Nævnet vil fastsætte et forløb, hvor der igennem hele forløbet vil være flere samtaler, hvor der løbende bliver sørget for, at barnet eller den unge kommer i den rigtige retning. Dette vil ske i samarbejde med bl.a. Ungekriminalforsorgen.
Har barnet eller den unge begået noget kriminelt, har det før i tiden været de sociale myndigheder, der har haft ansvaret for at få dem ud af den kriminelle løbebane. Dette ansvar er nu lagt hos det uafhængige Ungdomskriminalitetsnævn, der i samarbejde med kommuner, politiet og Ungekriminalforsorgen vil sørge for at få langt flere unge ud af kriminalitet, herunder forsøge at stoppe rekrutteringen af unge til de kriminelle bander.
Har du eller dit barn modtaget en indkaldelse til et møde hos Ungdomskriminalitetsnævnet, eller ønsker du viden og rådgivning inden for området, er du velkommen til at kontakte advokat Janni Norup, der bl.a. står på Ungdomskriminalitetsnævnets liste over advokater, der kan varetage denne type sager.
Kontakt Janni Norup på jn@lou.dk eller 70 300 500.