Trepartsaftalen
Trepartsaftalen
Med henblik på at undgå afskedigelser i det private erhvervsliv er der mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter blevet indgået en midlertidig lønkompensationsordning for fyrringstruede medarbejdere. Aftalen løber i tre måneder frem til den 9. juni 2020. Den sikrer, at virksomheder, som oplever nedgang i ordretilgangen som følge af covid-19, og som følge heraf ikke kan beskæftige deres medarbejdere, kan få delvist refusion for afholdte lønudgifter. Virksomhederne forpligter sig til i denne periode ikke at afskedige medarbejdere af økonomiske årsager, hvor de modtager lønkompensation.
Aftalen gælder for lønmodtagere på alle de private virksomheder, der er ekstraordinært hårdt ramt økonomisk som følge af covid-19, og som derfor står overfor at skulle varsle afskedigelser for mindst 30 % eller mere end 50 af de ansatte. Virksomheden skal i perioden betale løn som sædvanlig. Til gengæld vil virksomheden få dækket dele af lønudgifterne fra starten.
For fuldtidsansatte vil lønkompensationen udgøre 75% af de samlede løn udgifter, dog maksimalt kr. 23.000,00 om måneden. Virksomheden betaler den resterende del af lønnen.
For timelønnede kan lønkompensationen udgøre op til 90%, men dog maksimalt kr. 26.000,00 pr. måned for en fuldtidsansat. Virksomheden betaler den resterende del af lønnen.
Den pågældende medarbejder må ikke arbejde, men skal hjemsendes i kompensationsperioden med fuld løn. Medarbejderen, der bliver omfattet af aftalen om lønkompensation på arbejdet, skal anvende fem ferie- eller afspadseringsdage. I de dage får virksomheden ikke kompensation. Såfremt medarbejderen ikke har opsparet ferie eller afspadsering, skal vedkommende holde tjenestefri uden løn eller bruge dage fra det nye ferieår.
Bemærk, at ovennævnte kun er vejledende. Folketinget vil i de kommende dage omsætte ovennævnte til lovgivning.
Læs mere om masseafskedigelser her.
Læs andre nyheder fra LOU Advokater i relation til Corona-situationen her.