Spirituskørsel – Hvad er straffen egentlig?
Særligt her i december har politiet fokus på spirituskørsel, da der desværre hvert år er episoder, hvor der bliver kørt spirituskørsel – særligt på vej hjem fra julefrokosten eller en anden festlig lejlighed. Men hvornår er der egentlig tale om spirituskørsel, og hvad risikerer man i straf?
Spirituskørsel
Der er tale om spirituskørsel, når man kører eller forsøger at køre et motordrevet køretøj med en alkoholkoncentration i blodet under eller efter kørslen, der overstiger 0,50 promille, eller at alkoholkoncentrationen i udåndingsluften under eller efter kørslen overstiger 0,25 mg. pr. liter luft. Hvis man kører med en promille under 0,51/0,26 mg. alkohol pr. liter luft, er der altså ikke tale om spirituskørsel.
Hvad er straffen?
Straffen for spirituskørsel afhænger af, om alkoholkoncentrationen er mellem 0,51-2,00 promille/0,26-1,00 mg. alkohol pr. liter luft, eller om alkoholkoncentrationen er over 2,00 promille/1,00 mg. alkohol pr. liter luft.
Hvis der er tale om spirituskørsel inden for intervallet 0,51-2,00 promille/0,26-1,00 mg. alkohol pr. liter luft, er straffen i førstegangstilfælde som udgangspunkt en bøde af 1 måneds nettoløn ganget med størrelsen af promillen eller 2 gange mg. alkohol pr. liter luft. Straffen kan stige ved skærpende omstændigheder, ligesom den som udgangspunkt stiger til fængselsstraf, hvis det ikke er et førstegangstilfælde.
Er der derimod tale om spirituskørsel over 2,00 promille/1,00 mg. alkohol pr. liter luft, er straffen i førstegangstilfælde som udgangspunkt 20 dages fængsel. Denne straf kan dog gøres betinget. Straffen kan ligeledes stige ved skærpende omstændigheder, ligesom straffen kan stige, hvis det ikke er et førstegangstilfælde.
Frakendelse af førerretten
Hvis man kører spirituskørsel, kan der udover bøde/fængselsstraf ske frakendelse af førerretten. Det indgår ligeledes som en skærpende omstændighed, hvis man kører spirituskørsel, selvom man har fået frakendt førerretten. Det sker enten betinget eller ubetinget, og det afhænger af, om alkoholkoncentrationen er under eller over 1,20 promille/0,60 mg. alkohol pr. liter luft.
Førerretten frakendes betinget, hvis man har kørt spirituskørsel med en promille på 0,51-1,20/alkoholkoncentration på 0,26-0,60 mg. alkohol pr. liter luft. Det betyder, at man skal op til en orienterende køreprøve inden for seks måneder.
Førerretten frakendes ubetinget, hvis man har kørt spirituskørsel med en promille på over 1,20/alkoholkoncentration på over 0,60 mg. alkohol pr. liter luft.
Kan jeg så ikke bare tage min cykel?
Der er ikke nogen fast promillegrænse for cyklister, men hvis politiet vurderer, at man ikke er i stand til at cykle forsvarlig, får man en bøde på kr. 1.500,00.
Kan man lovligt køre bil, selvom man ubetinget er frakendt førerretten grundet spirituskørsel?
I nogle tilfælde kan det være en mulighed at køre bil, selvom man ubetinget er frakendt førerretten.
Læs mere om alkolåsordningen HER.
Janni Norup, advokat og Johanne Holm, advokatfuldmægtig
Den 20. december 2019