Skattefrihed for aktier til medarbejdere
For ansatte er det blevet mere fordelagtigt at få aktier som en del af lønnen. Gevinsten skal der nemlig først betales skat af senere.
Den 1. juli 2016 er der trådt nye regler i kraft, hvorefter en virksomhed har mulighed for skattefrit at tildele medarbejdere aktier eller aktietegningsrettigheder som en del af den pågældendes løn. De nye regler finder anvendelse, uanset om virksomheden ønsker at tildele flere medarbejdere aktier mv., eller om der er tale om en individuel aftale med kun en enkelt medarbejder.
Reglerne er i vidt omfang en genindførelse af de regler, der var gældende frem til 2012 vedrørende medarbejderaktier. Genindførelse af reglerne er en del af Finanslovsaftalen for 2016.
Reglerne indebærer, at en virksomhed kan vælge at aflønne sine medarbejdere med aktier eller aktietegningsrettigheder (i det følgende anvendes for nemheds skyld alene ordet ”aktier” som en samlet betegnelse for de værdipapirer/finansielle instrumenter, der kan anvendes i forbindelse med aflønning af medarbejdere) som en del af den pågældende medarbejders samlede vederlag. Det er en betingelse for ordningens anvendelse, at der er tale om aktier i arbejdsgiverselskabet eller et koncernforbundet selskab. Derudover er det en betingelse for reglernes anvendelse, at parterne – dvs. selskabet og medarbejderen – forud for tildelingen af aktierne formelt har indgået aftale om reglernes anvendelse.
Den tidligere regel
Ethvert vederlag til en medarbejder for udførelse af en arbejdsydelse er skattepligtigt for den pågældende. Dette gælder uanset om vederlaget har karakter af penge eller f.eks. fri bil, telefon eller aktier. For visse formuegoder såsom bil og telefon fastsættes beskatningsgrundlaget som bekendt efter særlige regler. For aktiers vedkommende fastsattes beskatningsgrundlaget for medarbejderen, forud for de nye reglers ikrafttræden, som værdien af aktierne på tildelingstidspunktet. Denne værdi indgik herefter ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst for den pågældende samt ved opgørelsen af den personlige indkomst. Sidstnævnte betød, at værdien af modtagne aktier blev beskattet i tildelingsåret med op til 56 % (skatten på den sidst tjente krone).
Skat ved salg
Skattefrie medarbejderaktier lyder jo herefter næsten for godt til at være sandt, hvilket det naturligvis også er. Der er således blot tale om, at medarbejderen ikke beskattes af værdien af aktierne på tildelingstidspunktet, men derimod først på et senere salgstidspunkt. Herudover beskattes avancen ved et sådant salg som aktieindkomst (modsat personlig indkomst) Aktieindkomst beskattes i øjeblikket med 27 henholdsvis 42 % afhængig af aktieindkomstens størrelse. Heroverfor står, at personlig indkomst i form af blandt andet løn i øjeblikket som nævnt beskattes med marginalt (skatten på den sidst tjente krone) 56 %. Udover, at beskatningstidspunktet udskydes til salgstidspunktet, er der således også en betydelig fordel forbundet med, at beskatningen som nævnt gennemføres som skat af aktieindkomst.
Fordelene
En medarbejders interesse i at modtage medarbejderaktier er således dels, at beskatningen udskydes og nedsættes samtidig med, at den pågældende bliver medejer af virksomheden med de fordele, der må antages at ligge heri af såvel økonomisk- som mere personlig- eller motivationsskabende karakter.
For virksomhedens vedkommende vil tildeling af medarbejderaktier typisk have til formål at skabe et tættere bånd til medarbejderen og derved forhåbentlig skabe større motivation hos den pågældende samt måske større loyalitet og dermed ønske om at forblive på arbejdspladsen gennem en længere periode. Herudover er der en likviditetsmæssig fordel for virksomheden i ikke at skulle udbetale løn, men derimod blot tildele medarbejderen en aktietegningsrettighed eller en allerede udstedt aktie. Særligt nystartede virksomheder må forventes at kunne drage fordel af at tildele aktier til medarbejderne i stedet for udbetaling af regulær løn.
Skat af avancen
Der er imidlertid fastsat den grænse, at værdien af de tildelte aktier ikke kan overstige 10 % af medarbejderens årsløn på det tidspunkt, hvor aftalen indgås. Ved opgørelsen af årslønnen indgår alle løndele, herunder arbejdsgiverens pensionsbidrag. Overskrides grænsen på 10 % beskattes den overskydende del som almindelig lønindkomst.
Når aktierne på et tidspunkt sælges af medarbejderen, beskattes avancen ved et sådant salg som nævnt som aktieindkomst. Forestiller man sig, at medarbejderen har fået tildelt en aktie til kr. 0, og den pågældende aktie efterfølgende sælges til kr. 1.000, udgør avancen kr. 1.000, der medregnes til den pågældendes aktieindkomst. Har medarbejderen betalt et beløb for aktien, modregnes denne betaling ved opgørelsen af den skattepligtige avance ved det senere salg.
Ikke fradrag for firmaet
Som der blev redegjort for på dette sted i artikel den 23. august 2016, er lønudgifter som altovervejende hovedregel fradragsberettiget som en driftsomkostning for virksomheden. For virksomhederne er det derfor værd at notere sig, at der ikke er fradrag for udgifterne ved tildeling af aktier til medarbejderne på samme måde, som der er fradrag for udbetalt løn.
Endvidere skal man være opmærksom på, at det kun er ansatte medarbejdere, der kan benytte sig af de nye regler, og dermed for eksempel ikke medlemmer af virksomhedens bestyrelser mv.
Loven trådte i kraft den 1. juli 2016 og vedrører efter sin ordlyd aftaler om medarbejderaktier mv., der indgås efter lovens ikrafttræden. For tidligere indgåede aftaler er der ifølge loven mulighed for at tilpasse en allerede etableret medarbejderaktieordning til de nye regler, hvorefter de nye gunstige regler vil kunne finde anvendelse.
SKAT: Carsten Palsgaard, advokat
Den 6 september 2016