Q&A om familiemæssige forhold i relation til coronakrisen
LOU Advokater får løbende henvendelser fra private med spørgsmål om familiemæssige problemstillinger i relation til coronakrisen. Vi har derfor udarbejdet en kort Q&A, hvor vi giver svar på nogle af de oftest forekommende spørgsmål.
Kan jeg stadig få oprettet et testamente?
Retterne i hele landet er i øjeblikket i nødberedskab på grund af coronakrisen, og derfor afholdes der i øjeblikket heller ikke notarforretninger. I stedet for at få påtegnet sit testamente hos notaren, er det dog fortsat muligt at få oprettet et gyldigt testamente i form af et vidnetestamente. Et vidnetestamente indebærer, at testamentet underskrives under tilstedeværelse af to vidner, der også underskriver testamentet. Laves der et vidnetestamente, er det anbefalelsesværdigt at lave et notartestamente efter coronakrisen. Læs nærmere om muligheden for at oprette testamente under coronakrisen her.
Gælder det samme for en fremtidsfuldmagt?
En fremtidsfuldmagt oprettes ikke helt på samme måde som et testamente. Hvis man har NemID, skal en fremtidsfuldmagt først registreres i Fremtidsfuldmagtsregisteret og underskrives af fuldmagtsgiver og fuldmægtigen. Herefter skal fuldmagtsgiver inden for 6 måneder til notaren og vedkende sig fremtidsfuldmagten. Hvis man derimod ikke har NemID, skal man underskrive og vedkende sig fremtidsfuldmagten hos Familieretshuset, der herefter registrerer fremtidsfuldmagten i Fremtidsfuldmagtsregisteret.
Både notarforretninger og Familieretshuset har i øjeblikket lukket for personligt fremmøde, og det er derfor ikke muligt helt at få oprettet en fremtidsfuldmagt. På trods heraf kan det alligevel godt svare sig at få udarbejdet en fremtidsfuldmagt, som man efterfølgende kan få oprettet, når der igen åbnes for notarforretninger og hos Familieretshuset. Fremtidsfuldmagten vil dog først være gyldig, når man enten har været forbi notaren eller Familieretshuset.
I stedet kan man i denne periode vælge at oprette en generalfuldmagt, hvis der er et mere akut behov for at få truffet nogle beslutninger, da en generalfuldmagt træder i kraft, så snart den er underskrevet. Generalfuldmagten kan derfor gælde, indtil det er muligt at få oprettet fremtidsfuldmagten. En fremtidsfuldmagt træder derimod først i kraft efter afgørelse herom fra Familieretshuset.
Hvad betyder coronakrisen for mig som samværsforælder?
På trods af coronakrisen skal forældre som udgangspunkt fortsat overholde de aftaler om samvær, de har indgået eller følge de afgørelser, der er truffet af Familieretshuset eller Familieretten. Det anbefales dog, at man følger de udmeldinger, der kommer fra sundhedsmyndighederne, så man sikrer ens børns sundhed og trivsel.
Hvis samværet skal foregå på et offentligt sted såsom et bibliotek, må der derfor opfordres til, at forældrene finder et andet egnet sted til samværet. Hvis man har aftalt, at afhentning eller aflevering af barnet skal foregå på skolen eller institutionen, skal afhentning eller aflevering som udgangspunkt ske på bopælsforælderens adresse, så længe skoler og institutioner er lukket. I kan dog som forældre aftale andet, hvis en anden løsning er bedre for jer.
Reglerne for erstatningssamvær gælder fortsat, hvis ens normale samvær aflyses på grund af coronakrisen, ligesom man kan få bistand til at få barnet udleveret, hvis den anden forælder ikke udleverer barnet til samvær.
Hvad sker der med min sag hos Familieretshuset?
Familieretshuset holder ligesom retten og en lang række andre myndigheder ikke åbent for fremmøde. Allerede aftalte møder hos Familieretshuset er foreløbigt aflyst indtil den 13. april 2020. Imidlertid fortsætter sagsbehandlingen hos Familieretshuset samt forberedelsen af sager, der skal afgøres ved domstolene, i videst muligt omfang. Det samme gælder behandlingen af nye ansøgninger til Familieretshuset.
Hvis dit møde er blevet aflyst, vil du blive indkaldt til et nyt møde snarest muligt, når Familieretshuset igen kan åbne for møder. Du skal ikke foretage dig noget i den forbindelse. Familieretshuset kan ikke sige, hvornår du vil få et nyt møde, men det må forventes, at der vil være ventetid som følge af denne periode, hvor mange møder bliver aflyst.
Hvad gør jeg, hvis jeg har brug for hjælp fra et krisecenter?
Som resten af Danmark er krisecentrene desværre også voldsomt påvirkede af coronakrisen, der har forårsaget, at langt de fleste krisecentre er fuldt optagede eller oplever voldsom travlhed på grund af et markant større antal henvendelser.
Det har fået politikerne til at fremskynde udbetalingen af midler, der allerede var afsat på finansloven for 2020 til området. Disse midler bliver udbetalt, så der kan laves nogle akutte pladser, hvor behovet er størst. Herudover overvejes det, hvorvidt det kan være en løsning at leje sig ind på et af de mange hoteller, der i øjeblikket har mange tomme værelser på grund af coronakrisen.
Har du været udsat for vold, anbefaler vi, at du også tager kontakt til politiet. I den forbindelse kan du også få beskikket en bistandadvokat, der kan rådgive og hjælpe dig i forbindelse med en eventuel straffesag.
Læs andre nyheder fra LOU Advokater i relation til Corona-situationen her.