Q&A i relation til ansatte og Corona-situationen
LOU Advokater får løbende henvendelser fra arbejdsgivere med spørgsmål om håndtering af medarbejderstaben under den nuværende Corona lock-down. Vi har derfor udarbejdet en kort Q&A, der oplister de hyppigst forekommende spørgsmål og svar.
- Kan jeg pålægge mine medarbejdere at arbejde hjemmefra?
Der er ikke vedtaget særlige lovregler om hjemmearbejde. Der kan undtagelsesvis findes bestemmelser om hjemmearbejde i kollektive overenskomster, men som udgangspunkt må det antages, at hjemmearbejde skal ske på baggrund af en individuel aftale mellem arbejdsgiveren og medarbejderen.
Foreligger der særlige omstændigheder, kan en arbejdsgiver imidlertid i form af sin ledelseret bestemme, at medarbejdere skal arbejde hjemmefra. Det er LOU Advokaters opfattelse, at en arbejdsgiver henset til coronaudbruddet og myndighedernes anbefalinger i videst mulige omfang kan pålægge medarbejdere hjemmearbejde.
- Må min medarbejder blive hjemme for at passe sine børn?
Det juridiske udgangspunkt er, at børnepasning er arbejdsgiveren uvedkommende, hvorfor medarbejderen ikke sagligt kan udeblive fra arbejdet med henvisning til manglende pasningsmuligheder. Det anbefales imidlertid på grund af vores samfundssituation, at arbejdsgivere udviser en stor fleksibilitet over for medarbejderen. Der er mulighed for at indgå individuelle aftaler med medarbejderen, eksempelvis i form af hjemmearbejde, afspadsering, afholdelse af ferie, arbejde på flextid m.v.
Skyldes en medarbejders (midlertidige) fravær manglende pasningsmuligheder, vil fraværet efter LOU Advokaters opfattelse som udgangspunkt ikke udgøre et sagligt bortvisningsgrundlag, men arbejdsgiveren kan indeholde medarbejderens løn i perioden.
- Må mine medarbejdere medbringe deres børn på arbejde?
Det er arbejdsgiveren alene, der afgør, om medarbejderne skal have ret til at medbringe sine børn på arbejdet.
- Må min medarbejder nægte at møde ind på arbejdspladsen af frygt for Corona-virus?
Det korte svar er efter LOU Advokaters opfattelse: nej. En medarbejder kan ikke af egen drift beslutte at udeblive fra arbejde pga. en generel frygt for smitte. Det vil statuere ulovlig udeblivelse, hvilket kan få ansættelsesretlige konsekvenser for medarbejderen.
- Kan jeg pålægge mine medarbejdere at afholde restferie?
Det fremgår af ferielovens regler, at en arbejdsgiver skal varsle afholdelse af restferie med 1 måneds varsel.
De i ferieloven fastsatte varsler kan imidlertid fraviges i tilfælde af, at særlige omstændigheder gør sig gældende. Det er en særlig omstændighed, hvis der er indtrådt en begivenhed af upåregnelig og ekstraordinær karakter, som driftsmæssigt påvirker virksomheden. Det betyder, at en medarbejder kan sendes på ferie uden varsel, såfremt virksomhedens drift grundet corona-udbruddet er væsentlig påvirket af eksempelvis faldende ordretilgang m.v. Det er dog en betingelse, at medarbejderen har restferie med løn til gode.
Man bør være opmærksom på, at der kan findes særlige varslingsregler i kollektive overenskomster.
Det vil desuden være hensigtsmæssigt for arbejdsgiveren at pålægge medarbejdere at afspadsere og afholde feriefridage i videst muligt omfang.
- Forskellige lønsituationer
Skal medarbejderen i karantæne have løn?
Medarbejdere, der er syge i karantæneperioden, er berettiget til løn, såfremt medarbejderne normalt er berettiget til løn under sygdom. Dette kan bl.a. følge af funktionærlovens regler eller kollektive overenskomster m.v.
Beskæftigelsesministeriet og flere fagforeninger anser i øvrigt karantæne som lovligt forfald, hvis karantænen sker efter aftale/pålæg fra sundhedsmyndigheder eller egen læge. Som konsekvens heraf er arbejdsgiveren forpligtet til at udrede løn til medarbejdere i karantæne, uanset om medarbejderen udviser eller udvikler symptomer på corona-smitte i perioden.
Skyldes medarbejderens karantæne, at medarbejderen er udrejst til et område, som Udenrigsministeriet på tidspunktet for afrejse frarådede indrejse i, bortfalder arbejdsgiverens forpligtelse til at udrede vederlag til medarbejderen imidlertid. I denne situation betragtes medarbejderens sygdom som selvforskyldt.
Jeg har hjemsendt mine medarbejdere på opfordring fra myndighederne – skal jeg udrede løn?
Vælger du som arbejdsgiver at hjemsende dine medarbejdere på opfordring af myndighederne, er du forpligtet til at betale fuld løn til medarbejderne i perioden.
Kan jeg bede mine medarbejdere om at gå ned i løn?
Du kan som arbejdsgiver ikke kræve, at dine medarbejdere går ned i løn i en periode evt. mod en forholdsmæssig nedgang i medarbejderens arbejdstid. En sådan arbejdsfordelingsordning forudsætter en fælles aftale.
En arbejdsfordelingsordning giver mulighed for, at medarbejderne ikke er fuldt beskæftigede i arbejdsugen, men arbejder nogle dage og får løn fra arbejdsgiveren for disse dage, mens de går ledige de andre dage. Medarbejdere, som er medlem af en a-kasse, kan få supplerende dagpenge for de dage, de er ledige. Regeringen har ændret reglerne for at gøre ordningen mere fleksibel at anvende for virksomhederne.
Det er en betingelse, at arbejdsfordelingen er etableret i henhold til en kollektiv overenskomst eller en kollektiv aftale på den berørte virksomhed.
- Jeg har ikke arbejde nok til at beskæftige mine medarbejdere pga. faldende ordretilgang – hvad gør jeg?
Mange arbejdsgivere oplever en væsentlig nedgang i ordretilgangen i denne tid, hvilket har store økonomiske konsekvenser for deres virksomheder. Det betyder desværre, at mange arbejdsgivere ser sig nødtvungen til at reducere medarbejderstaben.
Afskedigelse kan ske efter de alm. opsigelsesregler og saglighedsvurderinger, der fortsat er gældende i denne tid. Et saglig afskedigelsesgrundlag kan eksempelvis være nedskæringer og besparelser.
Arbejdsgiverne skal være opmærksom på de særlige regler, der findes i masseafskedigelsesloven, såfremt arbejdsgiveren ved en fyringsrunde forventer at skulle reducere sin medarbejderstab betydeligt – som udgangspunkt over 10 medarbejdere. Læs mere om masseafskedigelser her.
For at imødegå masseafskedigelser har Regeringen og arbejdsmarkedets parter indgået en trepartsaftale. Hensigten med aftalen er at sikre, at medarbejderne kan beholde deres jobs og den fulde løn. I kan læse mere om indholdet af trepartsaftalen her.
- Hvad skal jeg gøre, hvis min medarbejder melder sig syg med corona-virus?
Medarbejderen må anses for sygemeldt, indtil der foreligger en lægelig afklaring. Arbejdsgiveren kan som sædvanligt anmode om en lægeerklæring som ved almindelig sygdom.
Hvis du som arbejdsgiver har medarbejdere, der er syge i karantæneperioden, har de ret til løn som sædvanligt, såfremt medarbejderne under normale omstændigheder har ret til løn under sygdom.
Du bør som arbejdsgiver undersøge, om der er risiko for, at medarbejderen kan have smittet andre medarbejdere på arbejdspladsen.
Læs andre nyheder fra LOU Advokater i relation til Corona-situationen her.