Pr. 1.7. kommer endnu en ting, man som køber af en bolig skal sikre sig er betalt.
Til opfyldelse af forlig af 17. maj 2017 om ’Tryghed om boligbeskatningen’ indgået mellem Folketingets partier (på nær Enhedslisten og Alternativet) er 17. april 2018 vedtaget en række lovændringer bl.a. om tvungen indefrysning af nominel stigning i ejendomsskatten for årene 2018-2020 set i forhold til ejendomsskatten 2017 eller det år, ejendommen erhverves.
Reglerne træder i kraft pr. 1. juli 2018 og medfører, at mange vil opleve, at 2. rate af ejendomsskatten for 2018 er blevet lavere.
Der er tale om en ordning, som for at gøre ordningen mindre administrationstung, er gjort ens for alle boligejere, hvorfor den er tvungen. Boligejere, der ikke kan lide at skylde nogen noget, har altså ikke muligheden for selv at vælge at indbetale.
Dette tvungne lån har, eftersom det vedrører ejendomsskat, pant i ejendommen forud for pantegæld til kreditforening mv. Ejeren hæfter personligt for lånet og altså med ejendommen som sikkerhed.
Lånet er i sin løbetid såvel gebyr- som rentefrit. Der er således tale om en ren udsættelse med stigningens betaling.
Indefrysningen vedrører i henhold til § 9a alene stigning i den del af ejendomsskatten, som vedrører den del af ejendommen, som af ejeren kan anvendes til beboelse og således ikke erhverv.
Ændrer ejendommen eller en del af denne anvendelse, så den ikke længere er omfattet af reglerne, forfalder lånet til betaling.
Lånet forfalder tillige ved ejerskifte, dog ikke i tilfælde af overdragelse til en ægtefælle, da denne indtræder i lånet.
Ved et salg forfalder lånet 10 dage efter tinglysning af skøde, uanset om der er tale om endeligt eller betinget skøde. Og derefter er sidste rettidige betalingsdag 20 dage efter forfaldsdatoen.
Det vil eksempelvis betyde, at tinglyses et betinget skøde den 20. juli 2018, vil lånet skulle forfalde den 30. juli 2018. Den sidste rettidige betalingsdag er herefter 19. august 2018. Er sidste rettidige betalingsdag en lørdag, søndag eller helligdag udskydes fristen til den efterfølgende hverdag.
Overskrides betalingsfristen forrentes lånet med renten efter Opkrævningsloven § 7.2 + 0,4 %.
Da dette tvungne lån hæfter på ejendommen, går et lån for perioden forud for en ejendomsoverdragelse altså med over på en ny køber af ejendommen forbindelse, selvom sælgeren hæfter personligt. Dette idet SKAT har pant i ejendommen.
Derfor skal man som køber som noget nyt sikre sig, at sådanne lån er indfriet, inden købesummen for en ejendom frigives til sælger. Det må forventes, at lån efter den nye lov er opført i Ejendomsdatarapporten, som rådgiver i en bolighandel altid vil sikre sig foreligger i handlen.
Da lånet sættes i forhold til 2017 eller det senere år, ejendommen erhverves, vil en køber først modtage ’lånet’ i 2018 eller året efter erhvervelsen.
BOLIG, Birgitte Rolighed, advokat
27. juni 2018