Ny vejledning til behandlingen af forældreansvarssager ved byretterne
Den nye vejledning til behandling af forældreansvarssager indeholder en række punkter vedrørende sagsbehandlingen af forældreansvarssager. Det første vedrører sagens modtagelse og forberedelse, det andet vedrører fri proces, det tredje vedrører sagsbehandling, det fjerde vedrører børnesamtaler til belysning af sagen og det femte vedrører børnesagkyndige erklæringer, observationsrapporter og sagkyndig erklæring om forældrene. Den enkelte dommer har dog ikke pligt til at følge vejledningen.
Sagens modtagelse og forberedelse
Forældreansvarssagerne kan kun indbringes for retten af Statsforvaltningen. Hvis den pågældende sag ikke bliver indbragt af Statsforvaltningen, bliver sagen afvist.
Ved modtagelse af sagen i byretten er der derudover en række forhold, der skal tjekkes og sikres, f.eks. at sagen er indbragt for rette værneting, hvilket vil sige, om sagen er indbragt i den retskreds, hvor barnet har varig bopælsadresse ifølge CPR-registret.
Fri proces
I forbindelse med en forældreansvarssag er det også for de fleste et spørgsmål om økonomi. Parterne i en forældreansvarssag kan få fri proces af retten, hvis de opfylder de økonomiske betingelser herfor. I visse tilfælde er det dog Civilstyrelsen, der kan give fri proces til parterne. Parterne kan dog kun søge fri proces for sagen i retten.
Derudover kan retten i visse sager vurdere, at det er nødvendigt for at behandle sagen, at en part i forældreansvarssagen har advokatbistand. Er det nødvendigt, kan retten beskikke en part en advokat.
Sagsbehandling
Når spørgsmålet om beskikkelse af advokater for parterne er afklaret, findes der en dato for et telefonmøde, hvor dommeren og parternes advokater deltager.
Formålet med dette telefonmøde er at planlægge sagens videre forløb. Man taler bl.a. om hvilke oplysninger, der skal indhentes i sagen, f.eks. udtalelser fra daginstitution eller skole. Det er dog dommeren, der træffer afgørelse om sagens behandling.
Der er flere forskellige måder, som retten kan tilbyde at behandle sagen på:
- Model A: Forberedende møde med medvirken af en børnesagkyndig og mulighed for et yderligere forberedende møde, der straks kan overgå til hovedforhandling,
- Model B: Forberedende møde med medvirken af en børnesagkyndig og mulighed for straks efter at overgå til hovedforhandling,
- Model C: Hovedforhandling uden forberedende møder, eller
- Model D: Retsmægling
Retten vil anvende den sagsbehandlingsmetode, der er bedst egnet og mest relevant for den pågældende sag.
Sagsbehandling efter model A kan benyttes, hvor det er relevant, at parterne får tid til refleksion, og hvor der er behov for en prøveperiode. Sagsbehandling efter model B benyttes derimod, hvor parterne foretrækker en samlet og koncentreret behandling af sagen i et møde. Sagsbehandling efter model C benyttes, hvis forældrene foretrækker at have en hovedforhandling uden mulighed for forudgående drøftelser. Sagsbehandling efter model D er relevant, hvor forældrene på forhånd er indstillet på at finde en forligsmæssig løsning, eller hvor konflikten reelt drejer sig om andre spørgsmål end forældremyndighed eller bopæl. Det kan f.eks. være spørgsmål om samvær, økonomiske forhold eller forældrenes indbyrdes kommunikation. Sagsbehandling efter punkt D kræver dog, at forældrene er enige om at medvirke.
Børnesamtaler til belysning af sagen
Det er et krav ifølge lovgivning, at barnet skal inddrages under en sag om forældremyndighed, barnets bopæl eller samvær for, at barnets perspektiv og eventuelle synspunkter kan komme til udtryk i sagen.
Det opnås ved samtaler med barnet, børnesagkyndige undersøgelser eller på andre måder, der kan bidrage til, at barnets perspektiv kommer til udtryk.
Der afholdes normalt én børnesamtale, når et barn er over 6-7 år. Det er dog kun et udgangspunkt, da der kan være grund til ikke at gøre det, f.eks. på grund af barnets udvikling, der ikke er alderssvarende, ligesom der også kan være grund til at tilbyde et yngre barn en samtale.
Som udgangspunkt afholdes kun en samtale med barnet, men f.eks. i tilfælde, hvor der har været en prøveperiode, kan det være relevant med flere samtaler.
Børnesagkyndige erklæringer, observationsrapporter og sagkyndig erklæring om forældrene
I sager om forældremyndighed eller barnets bopæl kan retten tage beslutninger vedrørende bevisførelse, f.eks. tilvejebringelse af børnesagkyndige erklæringer eller sagkyndig erklæring om forældrene. Det afhænger af sagen, hvilke former for bevis, der er nødvendig for afgørelse af sagen.
Såfremt du har spørgsmål til artiklen, er du meget velkommen til at kontakte LOU Advokatfirma enten på info@lou.dk eller på tel. 70 300 500.
Janni Norup, advokat og Johanne Holm, stud.jur.
21. august 2018.