Ny hjælpepakke til selvstændige
Et samlet folketing fremlægger ny hjælpepakke til nødlidende virksomheder og selvstændige m.v. – trecifret milliardbeløb skal sikre dansk økonomi
Den seneste hjælpepakke præsenteret af regeringen indeholder nye initiativer målrettet selvstændige, små og mellemstore virksomheder samt virksomheder, der er ekstraordinært hårdt ramte som konsekvens af coronakrisen. Hjælpepakken indeholder dertil en række initiativer, som bl.a. skal lempe vilkårene for dagpenge og sygedagpenge.
Kompensationsordning for selvstændige
Hjælpepakken er særligt målrettet selvstændige, der oplever et omsætningstab på minimum 30% pga. coronavirus. Det er dertil en betingelse for at opnå støtte gennem ordningen, at virksomheden i gennemsnit har haft en omsætning på minimum kr. 15.000 pr. måned i en forudgående periode.
Opfylder virksomheden betingelserne, er virksomheden berettiget til kompensation på 75 % af det forventede omsætningstab, dog maksimalt 23.000 kr. pr. måned (pr. Cpr. nr., hvor der er flere ejere).
Kompensationen gælder for alle virksomheder, der er CVR-registrerede med den begrænsning, at virksomheden maksimalt må beskæftige 10 fuldtidsansatte.
Kompensationen kan højst gives i tre måneder fra den 9. marts til den 9. juni 2020.
Virksomhederne skal selv ansøge om kompensationen på Erhvervsstyrelsens virksomhedsportal: virksomhedsguiden.dk. Erhvervsstyrelsen vil forlange en tro- og love-erklæring på det indmeldte omsætningstab samt efterfølgende dokumentation for et omsætningstab på minimum 30% for den angivne kompensationsperiode sammenlignet med den gennemsnitlige omsætning i seneste regnskabsår.
For de selvstændige uden CVR-nr., f.eks. freelancere, som ikke er omfattet af ovenstående, indføres en midlertidig kompensationsordning. Den selvstændige kan få dækket 75 % af det forventede B-indkomsttab maksimalt 23.000 kr. pr. måned, såfremt denne på tro- og love anfører et forventet indkomsttab på minimum 30 %. Ordningen omfatter personer med en B-indkomst på minimum 180.000 kr. i 2019.
Midlertidig kompensation for virksomheders faste udgifter
En lang række virksomheder har oplevet en markant nedgang i deres omsætning og nogle brancher har midlertidigt mistet hele deres indtægtsgrundlag. Hjælpepakken lægger derfor op til en kompensationsordning for de virksomheder, der er ekstraordinært hårdt ramte som følge af coronavirus. Disse virksomheder kan modtage kompensation for dokumenterbare faste udgifter, såsom husleje renteudgifter, kontaktbundne udgifter m.v.
Ordningen målrettes primært de virksomheder, der har oplevet fald i omsætningen på mere end 40 % som følge af coronavirus. Kompensationen vil udgøre mellem 25 og 80 % af virksomhedens dokumenterbare faste udgifter i en periode på op til tre måneder.
En andel af virksomhedens faste udgifter bliver kompenseret efter følgende trappe:
- 80 %, hvis omsætningsnedgangen har været 80-100 %
- 50 %, hvis omsætningsnedgangen har været 60-80 %
- 25 %, hvis omsætningsnedgangen har været på 40-60 %
Erhvervsdrivende, som ved bekendtgørelse er påbudt at holde lukket, vil i perioden blive kompenseret for 100 % af de faste udgifter.
Der kan ikke ansøges om kompensation, hvis virksomhedens faste udgifter udgør mindre end kr. 25.000 i perioden.
Virksomhederne skal efter denne ordning ligeledes ansøge om kompensation på Erhvervsstyrelsens virksomhedsportal. I praksis skal virksomheden sende en revisorpåtegnet opgørelse over forventet omsætningstab i perioden fra 09. marts 2020 til 09. juni. Virksomheden bekræfter med tro og love, at omsætningen er faldet, hvorefter Erhvervsstyrelsen udbetaler kompensationen.
Virksomheder kan være omfattet af begge ovenstående ordninger, men det vil ikke være muligt at få dækket samme udgift af flere støtteordninger.
Yderligere tiltag
Regeringen og partierne er endvidere blevet enige om en række andre tiltag:
- Øget adgang til eksportkredit i EKF – Danmarks Eksportkredit.
- Forhøjet ramme til statsgaranterede låneordninger såvel for store som for små og mellemstøre virksomheder.
- Offentlige indkøb til understøttelse af virksomheder.
- Rejsegarantifonden styrkes med en statslig garanti på 1,5 mia. kr.
- Perioden fra 9. marts til 9. juni vil ikke tælle med i den lediges dagpengeanciennitet under betingelse af, at den ledige er medlem af en a-kasse i perioden.
- Personer på sygedagpenge der i perioden fra 9. marts til 9. juni når revurderingstidspunktet og ikke kan få forlænget sygedagpengene efter de almindelige regler, vil få forlænget retten i 3 måneder.
- Øgede lånemuligheder for elever og studerende, som vil miste deres job pga. covid-19, på op til 6.388 kr. pr. måned.
LOU Advokatfirma har oprettet en informationsside, hvor vi løbende offentliggør artikler og nyheder, der relaterer sig til Corona-situationen. Læs mere her.