Når lejer ikke betaler husleje
Du har som udlejer mulighed for at ophæve lejeaftalen, når din lejer af et boliglejemål er i restance med huslejen, men det kræver, at du nøje følger reglerne i lejeloven.
Hvis din lejer ikke betaler husleje, så har du som udlejer en af de få muligheder i lejeloven for at ophæve lejeaftalen med lejer.
Hvornår er huslejen forfalden
Det første krav, der skal være opfyldt er, at huslejen skal være forfalden til betaling. Lejen forfalder til betaling den første hverdag i måneden.
Påkrav
Hvis huslejen er forfalden til betaling og du ikke har modtaget huslejen fra lejer, skal du som udlejer afgive påkrav om den manglende betaling til lejer. Påkravet kan tidligst afgives efter 3. hverdag efter forfaldsdagen. Hvis denne dag er en lørdag eller grundlovsdag kan påkravet tidligst afgives hverdagen efter.
Påkravet skal ifølge lejeloven angive, at lejeforholdet kan ophæves, hvis lejerestancen ikke betales senest 14 dage efter, at påkravet er kommet frem til lejeren.
Det er meget vigtigt, at der i påkravet alene medtages beløb, som er pligtig pengeydelse i lejeforholdet. Det vil sige, at der alene må medtages beløb, som du som udlejer kan hæve lejeaftalen på baggrund af, ikke bliver betalt.
Det er udlejer, der skal bevise, at påkravet er kommet frem. Dette kan ske ved hjælp af afleveringsattest og track and trace. Anbefalet post kan som udgangspunkt også anvendes, dog med det forbehold, at lejer kan nægte at modtage påkravet ved anbefalet post.
Ophævelse
Hvis ikke lejer har betalt restancen senest 14 dage efter påkravet er kommet frem, kan udlejeren hæve lejeaftalen. Det er i denne forbindelse vigtigt, at der først fremsendes ophævelsesskrivelse til lejer dagen efter, at lejers frist for betaling er udløbet, idet lejer kan betale restancen frem til midnat på den 14. dag efter modtagelsen af påkravet.
Hæveskrivelsen bør indeholde meddelelse om, at lejeaftalen er ophævet med øjeblikkelig virkning på grund af den manglende betaling af huslejerestancen samt at lejer er forpligtet til at fraflytte lejemålet straks.
Fogedrettens hjælp til udsættelse
Såfremt lejer ikke fraflytter lejemålet efter udlejers ophævelse, kan udlejer anmode om fogedens hjælp til at udsætte lejer af lejemålet.
Udlejer skal i denne forbindelse fremsende en fogedrekvisition til fogedretten i den retskreds, hvor lejemålet er beliggende. Sammen med fogedrekvisitionen bør udlejer medsende kopi af lejeaftalen, påkravsskrivelsen og ophævelsesskrivelsen.
LEJERET, Kirsten Laursen, advokat
25. maj 2018