Må arbejdsgiver indsamle og videregive oplysninger om coronavirus for de ansatte?
Som arbejdsgiver kan det fremstå naturligt at indsamle, behandle og især videregive information internt i organisationen eller eksternt til virksomhedens samarbejdspartnere om, at en eller flere ansatte er blevet smittet med Coronavirus eller holdes i karantæne.
Forinden skal arbejdsgiver huske at iagttage databeskyttelsesreglerne, der stiller skærpede krav til virksomheders behandling af oplysninger om de ansattes smitte med corona-virus. Databeskyttelseslovgivningen kategoriserer en sådan oplysning som en følsom personoplysning.
Arbejdsgiver skal i det lys – og som det klare udgangspunkt – basere sin behandling af de ansattes smitte med corona på et grundlag indeholdt i Databeskyttelsesforordningens artikel 9, stk. 2. I modsat fald er der tale om en ulovlig databehandling, hvormed arbejdsgiver har risiko for at blive pålagt bøde og blive mødt med krav om henholdsvis erstatning og krav om godtgørelse fra den enkelte ansatte.
Arbejdsgiver kan dog tage nogle simple forholdsregler, der gør kollisionen med databeskyttelsesretten mere overkommelig. Datatilsynet har nemlig udtalt, at en arbejdsgiver godt kan registrere og videregive oplysninger inden for rammerne af databeskyttelsesreglerne, hvis situationen nødvendiggør det, og hvis oplysningerne ikke er så konkrete og specifikke, at de kan anses for helbredsoplysninger.
Som eksempel nævner Datatilsynet selv, at en arbejdsgiver godt kan registrere og videregive oplysninger om:
- at en ansat er hjemvendt fra et såkaldt ”risikoområde”
- at en ansat er i hjemmekarantæne
- at en ansat er syg
Forholdsreglen består altså i, at arbejdsgiveren ikke konkretiserer omtalen af den ansattes tilstand i et sådant omfang at der er tale om en helbredsoplysning i databeskyttelsesrettens forstand. Eksemplificeret; en oplysning om at en ansat er syg udgør ikke en helbredsoplysning, da oplysningen ikke tilstrækkeligt angiver noget om den ansattes helbred. Modsat, hvis arbejdsgiver oplyser, at den ansatte er smittet med coronavirus.
Arbejdsgiver skal dog huske på, at behandlingen eller videregivelsen af oplysningen altid skal være sagligt begrundet, ligesom oplysningerne, som indsamles eller videregives skal være begrænset til det nødvendige.
Man bør derfor som arbejdsgiver overveje, hvorvidt der findes en fornuftig grund til at indsamle, behandle eller videregive oplysninger om de ansattes smitte med corona. I særdeleshed, hvorvidt det er nødvendigt at konkretisere oplysningerne, og hvorvidt det egentlig er nødvendigt at nævne navne på eksempelvis smittede eller karantæneramte medarbejdere.
I nogle tilfælde vurderer Datatilsynet, at det vil være berettiget, at arbejdsgiveren registrerer og videregiver oplysninger af helbredsmæssig karakter. Altså, giver konkret information om den enkelte ansattes helbred til andre. I den forbindelse vurderer Datatilsynet, at der kan være et sagligt hensyn at tage i relation til virksomhedens ledelse og de øvrige kollegaers mulighed for at træffe nødvendige forholdsregler.
På den baggrund vil arbejdsgiver således være berettiget til at oplyse de øvrige ansatte om, at en ansat er blevet smittet med coronavirus. Arbejdsgiver skal dog være påpasselig med at videregive den ansattes helbredsoplysninger til offentligheden.
Har du spørgsmål i relation til persondataret er du velkommen til at kontakte LOU Advokater på telefon 70 300 500 eller personadata@lou.dk.