Er det lovligt at købe kopimøbler fra udlandet?
Er det lovligt at købe kopier i eksempelvis England af Arne Jacobsens “Ægget”? Det korte svar er “både og”. Det afhænger af, hvad du gør med møblerne, når du har fået dem leveret.
Møbler produceret af kendte danske designere er ofte dyre at anskaffe sig, og det kan derfor være fristende at købe kopier af møblerne, der ligner de originale møbler til forveksling, men som koster langt mindre. Der findes, blandt andet i England, flere firmaer, der sælger kopier af danske designmøbler over nettet.
Møblerne kan købes over nettet, og på de fleste engelske hjemmesider, er både teksten og valutaen dansk. Det er meget tydeligt, at der er tale om en ydelse, der retter sig direkte til den danske forbruger. Men er det lovligt at købe et kopimøbel i England og importere det til Danmark?
Ophavsretten i Danmark
I Danmark har de fleste kendte møbeldesignere en ophavsretlig beskyttelse af deres værk, hvilket medfører at ophavsmanden har eneret til både de økonomiske og ideelle rettigheder, der knytter sig til værket. Ophavsmanden får retten til at råde over værket ved fremstilling og tilgængeliggørelse for almenheden. Et værk er tilgængeligt for almenheden når et eksemplar af værket vises for offentligheden og dækker blandt andet over: salg, udlån og udlejning. En visning inden for privatsfæren vil derfor ikke være en krænkelse af ophavsmandens rettigheder.
Det vil være en krænkelse af ophavsmandens eneret, hvis man fremstiller slaviske kopier af værket, men også hvis man fremstiller eksemplarer, hvor der er sket en vis bearbejdelse eller ændring af værket. Dette kaldes en såkaldt efterligningsbeskyttelse. Hvorvidt der er tale om en efterligning, der krænker ophavsmandens eneret vurderes af domstolene. Her foretager de en direkte sammenligning af de to værker og foretager en helhedsvurdering af, hvorvidt de to værker er så ens, at der foreligger en ophavsretlig krænkelse.
Det betyder i det store hele, at det ikke er lovligt at fremstille og sprede værker, der ligner de ophavsretligt beskyttede værker for meget. Denne beskyttelse af produktet varer indtil 70 år efter ophavsmandens død. Det vil sige, at det 70 år efter Arne Jacobsens død bliver lovligt at producere stole, der minder om eller er en tro kopi af f.eks. Ægget og Svanen.
Ophavsretten i England
I England har de ikke den samme ophavsretlige beskyttelse af brugskunst, som vi har i Danmark. Der gælder også en ophavsretlig beskyttelse af brugskunst i England, men den ophører allerede 25 år efter værkets første registrering/offentliggørelse, og den ophavsretlige beskyttelse udløber således lang tid før den danske. Spørgsmålet er derfor, hvordan det forholder sig, når man køber en stol i England, der er lovligt produceret og importerer den til Danmark, hvor den som udgangspunkt ikke er lovlig.
Privat vs. offentlig
Udgangspunktet i dansk ret er, at spredning, visning og fremførelse i offentligheden kræver ophavsmandens samtykke. Det er modsat ikke tilfældet ved spredning, visning og fremførelse i privatsfæren. Spørgsmålet er da, hvordan sondringen mellem offentligheden og privatsfæren foretages. De to begreber offentlighed og privatsfære er komplementære, og alt der ikke er privat er offentligt og omvendt. Udgangspunktet, i forhold til en afgrænsning mellem de to begreber, er det personlige bånd mellem overdrager og modtager. Ved privatsfæren forstås den kreds af personer, der er knyttet sammen af personlige bånd, eksempelvis venner eller familie.
Det fremgår direkte af den danske ophavslov, at import af kopimøbler, med henblik på videresalg er ulovligt. Det skal dog være import med henblik på at gøre kopimøblet tilgængeligt for almenheden. Modsat er det ikke ulovligt at importere kopimøbler som privat, da der ikke ved import til privat forbrug vil ske en spredning til offentligheden. Foretager man derimod et videresalg af sine kopimøbler til en person uden for ens egen privatsfære, vil det være ulovligt.
Køber man derfor kopimøbler, med henblik på udelukkende at have dem i sit private hjem, vil det i udgangspunktet ikke være i strid med den danske ophavslov. Ønsker man derimod senere at sælge møblerne igen, må dette kun ske til personer inden for ens egen privatsfære, dvs. familie og venner.
JURA, John Jeppesen, advokat og Trine Blicher Jørgensen, stud.jur.