Lovændring skal medføre, at godgørende fonde kan uddele testamenterede penge
Flere fonde har store summer stående som følge af lovgivningen
Da lovgivningen i øjeblikket er sådan, at penge, som du testamenterer til godgørende fonde, som udgangspunkt indgår i fondens formue, har flere godgørende fonde store summer stående, som de er forhindrede i at uddele uden samtykke fra Civilstyrelsen. Dette samtykke er efter den nuværende praksis svært at få. Fonde som Læger uden Grænser og Børnecancerfonden er nogle af dem, som har opbygget store formuer, som de ikke kan uddele, fordi arvelader ikke udtrykkeligt har bestemt det.
Hvad betyder lovændringen?
Lovændringen vil betyde, at udgangspunktet ændres således, at, når godgørende fonde modtager penge i arv, skal pengene som udgangspunkt anvendes til uddeling, medmindre arvelader bestemmer noget andet. Du skal altså, hvis lovændringen træder i kraft aktivt bestemme, hvis du ikke ønsker, at den modtagende godgørende fond skal uddele pengene. Efter lovændringen vil godgørende fonde i stedet skulle bede om Civilstyrelsens samtykke, hvis fonden ønsker at uddele pengene i de tilfælde, hvor du har bestemt, at pengene skal indgå i fondens formue. Som nævnt har det tidligere været svært at få Civilstyrelsens samtykke, og det er hensigten, at det skal være endnu sværere for fondene at få Civilstyrelsens samtykke, efter lovændringen træder i kraft. Som et eksempel, hvor Civilstyrelsen vil kunne give et samtykke, kan nævnes tilfælde, hvor fondens eksistens er truet.
Hvornår træder lovændringen i kraft?
Der er på nuværende tidspunkt alene tale om et udkast til et lovforslag, og den planlagte lovændring træder efter planerne først i kraft den 1. januar 2019. Hvis du har et testamente, hvor du begunstiger en eller flere godgørende fonde, skal du indtil lovændringen træder i kraft udtrykkeligt have bestemt, at donationen skal uddeles, hvis det er det, du ønsker. Lovændringen finder altså ikke anvendelse på arv, som fonden har modtaget, inden lovændringen træder i kraft.
Såfremt du har spørgsmål til artiklen, er du meget velkommen til at kontakte LOU Advokatfirma enten på info@lou.dk eller på tel. 70 300 500.
Janni Norup, advokat og Johanne Holm, stud.jur.
20. august 2018