Lempelse af afgifter på generationsskifter
Sønnike behøver fremover ikke at have helt de samme økonomiske bekymringer, når han overvejer, hvorvidt han skal overtage farmands boks eller ikke.
Regeringen sendte i december måned 2016 et lovforslag om nedsættelse af bo- og gaveafgift ved generationsskifte af familieejede virksomheder i høring. Indholdet af forslaget blev beskrevet i disse spalter i artikel d. 10. januar 2017. Folketinget har nu, den 2. juni 2017, vedtaget lovforslaget med enkelte ændringer i forhold til det oprindeligt fremsatte forslag.
Det fremgår af forarbejderne til den nu vedtagne lov, at regeringens mål med lovgivningen er at understøtte væksten og beskæftigelsen i små og mellemstore familieejede virksomheder og i den forbindelse lette likviditetsbyrden i forbindelse med generationsskifte af disse. Den foreslåede nedlæggelse af bo- og gaveafgiften vil lette den likviditetsmæssige udfordring, der ofte ses i forbindelse med generationsskifte af familieejede virksomheder. Udover den nu vedtagne nedsættelse af bo- og gaveafgiften udtrykte skatteministeren i sin fremsættelse af lovforslaget, at det fortsat er regeringens ambition frem mod 2025 helt at afskaffe betaling af bo- og gaveafgift ved generationsskifte af familieejede virksomheder. Til inspiration anføres det i ministerens fremsættelse af lovforslaget, at man ved en fuldstændig afskaffelse af bo- og gaveafgiften kommer på linje med sammenlignelige lande, eksempelvis Sverige, hvor der ikke betales hverken bo- eller gaveafgift i forbindelse med generationsskifte af familieejede virksomheder.
Tilbage i september 2016 fremlagde regeringen, i forbindelse med sin reviderede 2025 plan, da også et forslag, hvoraf det blandt andet fremgik, at regeringen ønskede helt at afskaffe bo- og gaveafgiften ved overdragelse af familieejede virksomheder – afskaffelsen skulle ske løbende frem mod 2025. Den nu vedtagne lov indeholder imidlertid ikke en afskaffelse af bo- og gaveafgiften, men derimod en løbende nedsættelse frem mod 2020 som følger:
- 2016 13%
- 2017 13%
- 2018 7%
- 2019 6%
- 2020 5%
Det er vigtigt at være opmærksom på, at den vedtagne afgiftsnedsættelse relaterer sig til afgiften på ”erhverver-siden”. Hos sælgeren har en overdragelse af en virksomhed de samme skattemæssige konsekvenser, uanset om virksomheden overdrages til den nære familie eller til tredjemand. Dette er tilfældet, uanset om der overdrages aktier/anparter eller, der er aktiviteterne i en virksomhed, der overdrages. Såfremt overdragelsen af virksomheden kan ske med såkaldt skattemæssig succession, udskydes beskatningen imidlertid, idet køberen ”indtræder” i sælgerens skattemæssige stilling og dermed overtager den latente skattebyrde.
Det er værd at notere sig, at afgiftsnedsættelsen sker med tilbagevirkende kraft således, at der i relation til generationsskifter gennemført i 2016 eller til dato i 2017 er mulighed for at anmode SKAT om genoptagelse af afgiftsberegningen.
For at kunne gøre brug af de nye, reducerede afgiftssatser er det en betingelse, at generationsskiftet sker til den nære familie; dvs. i første række forældre, børn eller børnebørn. Overdragelse til søskende eller søskendes børn kan dog også finde sted til de lave afgiftssatser, såfremt overdrager selv er barnløs.
Herudover er det en betingelse for anvendelse af reglerne, at virksomheden har været ejet mindst 1 år forud for overdragelsen, samt at næste generation bevarer ejerskabet til virksomheden i mindst 3 år efter overdragelsen.
Sammenhængen med pengetankreglen
Endelig er det en betingelse for anvendelse af de reducerede afgiftssatser, at overdragelsen kan finde sted med skattemæssig succession, hvorved erhververen som nævnt indtræder/succederer i overdragerens skattemæssige stilling. I den forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på, at overdragelse med skattemæssig succession forudsætter, at der er tale om overdragelse af en ”aktiv” virksomhed i skattemæssig forstand. Modstykket hertil er de såkaldte ”pengetanke”, der er kendetegnet ved overvejende at være baseret på passiv investeringsvirksomhed, såsom investering i fast ejendom eller besiddelse af værdipapirer mv. Nærmere omtale af ”pengetankreglen” findes i artikel af 10. januar 2017.
Reglerne om overdragelse af en virksomhed med skattemæssig succession strammes imidlertid med den nye lov. Dette vil der blive nærmere redegjort for i en senere artikel. På nuværende tidspunkt skal blot nævnes, at ”pengetankreglen” nu udvides til som udgangspunkt at omfatte al investering i fast ejendom. Der er dog mulighed for, efter en konkret vurdering, at ejendomsinvestering ikke tillægges karakter af passiv investeringsvirksomhed.
Den nye lov træder i kraft den 1. juli 2017 dog således, at den er tillagt tilbagevirkende kraft vedrørende afgiftsberegningen som ovenfor nævnt.
JURA, Carsten Palsgaard, advokat.