Få lavet en fremtidsfuldmagt og undgå de lange ventetider for at få et værgemål
På Statsforvaltningens hjemmeside fremgår det, at iværksættelse af et værgemål sker inden for 6 måneder. Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i juni 2018 var 14,6 uger, altså ca. 3,5 måneder. Det kan derfor tage lang tid at få iværksat et værgemål, hvilket også skyldes, at et værgemål er en indgribende beslutning over for den person, der skal under værgemål, og derfor er der også en række krav, der skal være opfyldt.
I modsætning hertil har du ved en fremtidsfuldmagt selv valgt at få den lavet, du har selv udpeget en eller flere personer, som du ønsker skal varetage dine interesser, og du har selv sat rammerne i en fremtidsfuldmagt og har bestemt, hvad den fuldmægtig må og ikke må.
Hvad indeholder en fremtidsfuldmagt?
Ved en fremtidsfuldmagt giver du en fuldmagt til en eller flere personer, der kan varetage dine personlige og/eller økonomiske interesser, hvis du en dag ikke selv kan. I fremtidsfuldmagten fastsætter du rammerne for, hvad fuldmægtigen må gøre på dine vegne. Du kan både begrænse eller udvide fuldmægtigens muligheder for at handle på dine vegne. Det kan f.eks. være, at du kun ønsker, at fuldmægtigen kan varetage dine økonomiske interesser, såsom at betale dine regninger, men derimod ikke kan træffe beslutninger om dine personlige forhold, såsom lægebehandling og plejehjem. Det kunne også være, at du havde nogle særlige ønsker vedrørende gaver, som du vil være sikker på, kan lade sig gøre inden for fuldmægtigens beføjelser.
Det er vigtigt, at der bliver taget stilling til fuldmægtigens muligheder i fremtidsfuldmagten, da der ellers kan ske det, at fuldmægtigen ikke kan gøre det, du egentlig ønsker, eller kan gøre noget du ikke ønsker. Derfor anbefales det, at du får hjælp til at lave din fremtidsfuldmagt.
Hvad er ventetiden på en fremtidsfuldmagt?
Når du har fået lavet en fremtidsfuldmagt, og den er registreret, er fremtidsfuldmagten en hvilende fuldmagt. Det betyder, at fuldmagten først træder i kraft den dag, du ikke længere selv kan varetage dine personlige og/eller økonomiske interesser.
Ved en fremtidsfuldmagt er det kun dig eller den/de fuldmægtige, din læge og Statsforvaltningen, der afgør, at du ikke længere kan varetage dine interesser. Det forventes derfor også, at sagsbehandlingen er hurtigere hos Statsforvaltningen, end den er for iværksættelse af værgemål.
Janni Norup, advokat og Johanne Holm, stud.jur.
31. oktober 2018