Bedre energimærkning uden forbedring af ejendommen
Det er nok ikke de fleste, der sådan umiddelbart synes, at der er meget spræl i energimærkning, men det kan nu godt betale sig at være opmærksom på denne kategorisering af boligens energimæssige tilstand.
Ikke mindst fordi der pr. 1. juli 2018 er sket en ændring af de tekniske beregningsfaktorer, som indgår i beregningen af mærket, hvilket potentielt kan forbedre dit energimærke, uden at du har afholdt en eneste krone på energibesparende foranstaltninger, sådan at mærket kan flytte sig en kategori opad.
Der er pligt til udlevering af energimærke, når en ejendom eller en ejerlejlighed sættes til salg eller lejes ud for mere end 4 måneder. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan en ejendom, man vil sælge eller købe, er energimærket – for sælgers vedkommende, fordi energimærket helt givet har indflydelse på ejendommens salgspris, og hvor hurtigt den kan sælges, og for købers vedkommende, fordi energimærket giver et fingerpeg om, hvor høje forbrugsudgifter, man skal vente, og dermed om man i det hele taget har råd til at bo i drømmeboligen.
Fornyelse af energimærket inden for gyldighedsperioden
Et energimærke på en bolig gælder i 10 år, og derfor skal der i udgangspunktet ikke indhentes et nyt energimærke ved påtænkt salg eller udleje inden for gyldighedsperioden. Alligevel kan det være en ide at overveje en fornyelse selv inden for gyldighedsperioden.
Pr. 1. juli 2018 er de såkaldte ’energifaktorer´ for el og fjernvarme nemlig ændret. Energifaktorerne indgår ved beregningen af energimærket til at beregne behovet for tilført energi til bygningen.
Pr. 1.juli 2018 nedsættes energifaktoren for el fra 2.5 til 1.9 og for fjernvarme fra 1.0 til 0.85, mens den for øvrige forsyningsformer forbliver uændret 1.0. Når faktoren, der skal ganges med, bliver lavere, bliver det beregnede behov lavere og energimærket dermed bedre.
Med et bedre mærke, tager boligen sig bedre ud for en køber. Derfor kan det være en fordel for sælger at bruge penge på at få mærket opdateret. Det er dog ikke altid givet, at ændringen betyder, at mærket flytter sig, det afhænger af, hvor ejendommen før ændringen lå inden for spændet af den enkelte ’karakter’ A, B, C mv.
Udgiften til opjustering
Udgiften til en opjustering varierer for de forskellige udbydere og afhænger af ejendommens størrelse. Der gælder maksimums-, men ikke minimumspriser. Viser beregningerne, at et energimærke bedres en kategori, kan udgiften være givet godt ud både i forhold til opnået pris, men også i forhold til muligheden for i det hele taget at sælge ejendommen eller begrænse liggetiden.
Generelt er det sådan, at yngre ejendomme har bedre energimærke end ældre. Uden at man naturligvis kan generalisere, idet mange faktorer indvirker på salgssummen, kan man dog vove at gå ud fra, at der ved ældre ejendomme kan være både et større istandsættelsesbehov og større energiforbrug – og følgelig dårligere energimærke end ved nyere ejendomme. Derfor kan en sælger af en ældre ejendom ’sminke’ sin ejendom med et bedre energimærke, alene på grund af de nye lavere energifaktorer. Dette bør købere af ikke alene, men navnlig ældre ejendomme være opmærksomme på.
JURA: Birgitte Rolighed, advokat (H)
14. august 2018