Aflivning af mink uden lovhjemmel: Få hjælp til den rette erstatning
Den 4. november 2020 udmeldte regeringen, at alle mink i Danmark skulle aflives.
Efterfølgende har Fødevarestyrelsen den 6. november 2020 udmeldt, at der for raske minkfarme, der befinder sig længere end 7,8 km fra en smittet besætning (de såkaldte smittezoner), alene var tale om en opfordring til aflivning og således ikke et egentligt påbud. Årsagen til dette er, at regeringen ikke har haft lovhjemmel til at udstede et generelt påbud.
Mange minkavlere har allerede aflivet såvel raske som syge mink både inden og uden for smittezonerne forinden, påbuddet blev ændret til en opfordring, og derfor melder der sig nu to væsentlige spørgsmål: Er det muligt at opnå erstatning, og hvad vil erstatningen i så fald udgøre?
For de minkbesætninger, der er aflivet inden for smittezonerne, følger det af Lov om hold af husdyr § 56, at hvis en foranstaltning er foretaget i medfør af § 30, så skal staten yde en erstatning, der svarer til dyrenes eller produkternes værdi, samt en erstatning til hel eller delvis dækning af det herved opståede driftstab. Størrelsen af den erstatning, minkavlerne er berettiget til, er imidlertid endnu ukendt. På nuværende tidspunkt har Fødevarestyrelsen udmeldt, at såfremt mink aflives uden for smittezonerne, får minkavleren tilkendt driftstabserstatning.
Der pågår samtidig diskussion mellem eksperterne om, hvorvidt der er tale om ekspropriationserstatning, og om virksomheder i følgeindustrien (f.eks. producenter af minkfoder, maskiner mv.), er berettiget til erstatning og evt. erstatning som følge ekspropriation. Bliver der tale om ekspropriationserstatning, er det også vigtigt for panthaverne at holde sig orienteret.
Hos LOU Advokater holder vi os opdateret på situationen, og vi står klar til yde juridisk rådgivning således, at minkavlere og eventuelt panthavere samt virksomheder i følgeindustrien får en korrekt udmålt erstatning.
Siden Covid-19 brød ud i Danmark, har LOU Advokater iværksat en telefonisk hotline, samt en chat på vores hjemmeside, hvor vi yder op til 15 min. gratis rådgivning. Disse tjenester er stadig til rådighed, uanset om spørgsmålene drejer sig om Covid-19 relaterede spørgsmål eller om generelle juridiske spørgsmål.
Kontakt os på: 91 356 797 / 70 300 500 eller lou.dk.
LOU Advokatfirma har oprettet en informationsside, hvor vi løbende offentliggør artikler og nyheder, der relaterer sig til Corona-situationen. Læs mere her.