Strafansvar for arbejdsgivere
Arbejdsgiver er ifølge arbejdsmiljøloven forpligtet til at sikre, at arbejdsforholdene på en arbejdsplads er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige. Dette for at forebygge arbejdsulykker, erhvervssygdomme mv. Arbejdsgiver kan risikere at ifalde strafansvar, såfremt forpligtelserne ikke overholdes, og der kan være tale om store bødestraffe.
Arbejdsgivers forpligtelser
Det følger af arbejdsmiljøloven, at arbejdsgiver skal gennemføre en arbejdspladsvurdering (APV) for at identificere og vurdere risici ved arbejdet og for at nødvendige foranstaltninger kan træffes.
Arbejdsgiver skal endvidere oplære og instruere sine ansatte i, hvordan arbejdet udføres på en sikker måde, og føre tilsyn med at arbejdet udføres forsvarligt, samt at medarbejderne følger de givne instruktioner.
Arbejdsgiver skal også sikre, at normer og standarder på det pågældende arbejdsområde overholdes. Dette inkluderer både arbejdsstedets indretning og arbejdets udførelse.
Det kan være situationer, hvor arbejdsgiver ifalder strafansvar for medarbejderes overtrædelse af arbejdsmiljøloven.
En arbejdsgiver kan både være en juridisk person, dvs. et selskab, samt en indehaver af en personligt ejet virksomhed.
Straffesagen rejses
Det er Arbejdstilsynet, der indstiller en straffesag til Anklagemyndigheden. Arbejdstilsynet kan både gøre dette på baggrund af et konkret påbud, men også uden at et sådant er givet. Typiske områder for straffesager uden et forudgående påbud er eksempelvis:
- Fare for nedstyrtning
- Fare for gennemstyrtning
- Arbejde med farlige stoffer og materialer uden sikkerhedsforanstaltninger
- Arbejde med tekniske hjælpemidler uden sikkerhedsforanstaltninger til at hindre klemning, berøring med bevægelige maskindele m.v.
- Uforsvarligt personløft
- Overtrædelser af reglerne om hjelm
- Unges ulovlige arbejde
- Alvorlige overtrædelser af reglerne om psykisk arbejdsmiljø
Strafansvar
Arbejdsmiljøloven indeholder bestemmelser, hvorefter arbejdsgiver pålægges et strengt ansvar, også juridisk omtalt som et objektivt ansvar. Det betyder, at arbejdsgiver kan ifalde straf, selvom arbejdsgiver ikke har handlet forsætligt eller uagtsomt. Konkret vil sådanne straffesager omhandle, at arbejdsgiver ikke har:
- Udarbejdet APV
- Udført forsvarligt tilsyn
- Ikke har tilrettelagt og planlagt arbejdet forsvarligt
- Ikke har indrettet arbejdspladsen forsvarligt
Arbejdsgiver kan dog undgå at ifalde straf, såfremt forpligtelserne i arbejdsmiljølovens kap. 4 anses for overholdt. Fra retspraksis kan udledes, at det har indflydelse på arbejdsgiverens strafansvar, om den ansatte skadelidte har udført en rutinemæssig arbejdsopgave, om der er tale om en erfaren ansat, om der er givet tilstrækkelig instruktion, stillet nødvendige hjælpemidler til rådighed og ført tilstrækkeligt tilsyn. Den ansattes eventuelle instruktionsstridige adfærd er også et element, der kan indgå i rettens vurdering.
Bødestørrelse
En formel overtrædelse, f.eks. manglende APV, medfører en bøde på kr. 10.000. Disse formelle overtrædelser har et lavere bødeniveau, fordi de ikke er forbundet med sikkerheds- eller sundhedsfare.
Er der derimod tale om et forhold, der er forbundet med sikkerheds- og/eller sundhedsfare, også kaldet de materielle overtrædelser, ser bødeniveauet anderledes ud:
Kilde: Arbejdstilsynet, at.dk
Som det ses af ovenstående illustration fra Arbejdstilsynet, kan bødeniveauet risikere at blive højt. Dette er særligt tilfældet, hvis virksomheden er af en vis størrelse. Bøden forhøjes allerede med 50 procent, når der blot er 10 ansatte i virksomheden på overtrædelsestidspunktet.
Landbrug
Særligt i landbruget indtræffer alvorlige ulykker. Det er en branche, som er særligt udsat med store maskiner, tunge dyr og i perioder lange og travle arbejdsdage.
Arbejdstilsynet har særligt fokus på risikozonerne: Brug og vedligeholdelse af maskiner, håndtering af dyr, gylle, bigballe og arbejde i højder, som er arbejdsopgaver, hvor ulykker typisk sker.
Vil du vide mere?
LOU Advokater har erfaring med håndtering af sager omfattet af arbejdsmiljøloven, herunder også med de personskadekrav der ofte opstår i sammenhæng med skader omfattet af arbejdsmiljøloven. Ved spørgsmål så kontakt gerne LOU Advokater på info@lou.dk eller 70 300 500.