Salgsklargøring af hus med skimmelsvamp
Som køber må man forvente, at et hus af ældre dato kan have skavanker som følge af husets lange levetid. Undertiden opstår der dog den ubehagelige overraskelse for køber, at skimmelsvamp pludselig kan konstateres i husets kælder. Almindelig praksis er, at sælger får udarbejdet en tilstandsrapport, som beskriver huset synlige skader. Men hvad så med skimmelsvampen?
Parternes pligter
Sælger af et hus har interesse i, at huset er i god og velvedligeholdt stand. Tanken er naturligvis, at huset kan sælges hurtigere og til den højest mulige pris. Sælger vil typisk som led i almindelig salgsklargøring gøre grundigt rent, udbedre småfejl og male.
Salgsklargøring af huset er normalt ikke problematisk, så længe sælger optræder loyalt og giver køber de fornødne oplysninger. Sælger har med andre ord pligt til at oplyse om husets fejl og mangler. På juridisk udtrykkes dette som sælgers loyale oplysningspligt.
Køber har derimod en såkaldt undersøgelsespligt. Det betyder, at køber som udgangspunkt ikke efter overtagelsen kan påstå, at denne ikke havde opdaget synlige fejl og mangler.
Den fugtige kælder
Særligt fugtige kældre i gamle murermestervillaer er et velkendt fænomen. Fugt i kælderen kan medføre kosmetiske misfarvninger på vægge og i værste tilfælde skimmelsvamp. Skimmelsvamp er for køber ikke forventeligt, medmindre det står noteret i tilstandsrapporten, og køber herved er gjort opmærksom på forholdet.
Sælger skal være påpasselig med overdreven salgsklargøringen af huset, hvorved husets mangler bevidst tilsløres. Aktive skimmelsvampdannelser på kælderens fugtige vægge må ikke ”sminkes” , eksempelvis ved at skimmelsvampen males over. Herved skjules skimmelsvampen for køber.
Før eller siden vil skimmeldannelserne bryde igennem malingen. Køber vil naturligt henvende sig til sælger og påklage problemet. Skaden dækkes som udgangspunkt ikke af ejerskifteforsikringen, når sælger bevidst har skjult skaden.
Det kan forekomme, at sælger oplyser, at der ikke var skimmelsvamp i dennes ejertid, og at skimmelsvampen må skyldes købers egen dårlige udluftning. Køber kan derfor ende med selv at skulle betale for regningen.
Hvis parterne ikke kan nå til enighed, ender en sådan konflikt ofte ud i en retssag. Sagen afgøres på baggrund af en konkret vurdering med en afvejning af ovenstående forhold.
Vil du vide mere?
LOU Advokater har erfaring med håndtering af sager om mangler ved fast ejendom og bistår både købere og sælgere. Ved spørgsmål så kontakt gerne advokat John H. Jeppesen på je@lou.dk eller 70 300 500.
Tirsdag den 25. april 2023.