Omregistrering fra IVS til ApS – lempelse af krav
Iværksættere skal inden den 15. oktober omregistrere deres IVS til ApS
Det blev i starten af 2019 ved lov vedtaget, at virksomhedsformen iværksætterselskaber, benævnt IVS, ikke for fremtiden kan oprettes. Samtidig blev det vedtaget at bestående IVS’er, hvis et sådant skal overleve som selskab, skal omregistreres til ApS. I modsat fald skal IVS’et afvikles (aflives).
Baggrunden var, at virksomhedsformen IVS ikke havde haft den succes, man fra lovgivers side havde håbet. Dertil kommer, at IVS’er er blevet benyttet på kedelig vis, dette ved, at de, der stod bag selskaberne, ejere hhv. ledelse, lod disse opbygge en høj gæld, hvorefter man lod selskaberne sejle deres egen sø med tab for andre til følge.
Oprindeligt var fristen for omregistrering til ApS fastsat til den 15. april 2021, men grundet udfordringer med fremskaffelse af kapital samt corona-krisen generelt, er fristen nu udskudt til 15. oktober 2021. Lovændringen herom, der blev vedtaget af folketinget den 17. december 2020, indeholder tillige en lempelse i forhold til den måde, hvorved kapitalkravet for omregistrering kan opfyldes. Et IVS skal for at overleve, træffe beslutning om omregistrering senest den 15. oktober 2021, og senest anmelde dette til Erhvervsstyrelsen den 29. oktober 2021. Omregistreres et IVS ikke indenfor fristen, vil selskabet blive sendt til tvangsopløsning.
Kapitalkravet – ikke længere krav til egenkapital
I forbindelse med afskaffelse af IVS’er i 2019 blev kapitalkravet for et ApS nedsat fra kr. 50.000 til kr. 40.000 – for en omregistereing af IVS til ApS var det et krav, at egenkapitalen blev bragt op på mindst kr. 40.000. Dette har givet udfordringer for de IVS’er, der grundet driftsunderskud siden etableringen har negativ egenkapital (hvilket der ikke i sig selv er noget odiøst i). Har et IVS f.eks. en opgjort negativ egenkapital på kr. 50.000, ville en omregistrering stille krav om indbetaling af kr. 90.000 for at dække den negative egenkapital samt indskud af minimumskapitalkravet på kr. 40.000.
Dette krav er ved lovændringen i december 2020 lempet, idet der herefter alene vil være krav om indbetaling af differencen mellem selskabets registrerede selskabskapital, typisk kr. 1, og minimumskapitalkravet for ApS, kr. 40.000. Det betyder, at der i eksemplet ovenfor, kr. 90.000, efter de nye regler alene skal indbetales kr. 39.999, dette for et IVS med en registreret kapital på kr. kr. 1. Har et IVS til eksempel en selskabskapital på kr. 25.000, skal der kun indbetales kr. 15.000.
Dette gavner især de IVS’er, der har haft driftsunderskud, f.eks. som følge af opstartsinvesteringer, der er udgiftsført, da der efter de nye regler ikke er krav om, at der som minimum skal være en intakt egenkapital på mindst kr. 40.000.
Forhøjelse af selskabskapitalen (indbetalingen) kan fortsat ske på følgende måder:
- Kontant indskud i selskabet.
- Overførsel fra selskabets reserver. Det er et akkumuleret regnskabsmæssigt overskud eller afskrivninger, dvs. en fondsforhøjelse.
- Ved apportindskud af aktiver af værdi, kan være en bil, maskiner eller andre aktiver. Dette kræver en vurderingsberetning fra en revisor, der bekræfter værdien af de indskudte aktiver.
Derudover indeholder den nye lov en yderligere lempelse, i hvert fald for visse IVS’er, nemlig at det tidligere krav om revisorerklæring for kapitalens tilstedeværelse, er bortfaldet, dog forudsat seneste årsrapport for IVS’et er påtegnet af en godkendt revisor. Dette vil kun gælde for en begrænset del at de bestående IVS’er.
For omregistreringen skal der udarbejdes forskellige dokumenter.
Hos LOU Advokater rådgiver vi mange små og mellemstore virksomheder. Vi har derfor en bred erfaring med rådgivning af netop disse, herunder også omregistrering fra IVS til ApS.
Skal vi hjælpe din virksomhed med en omregistrering fra IVS til ApS, eller en omdannelse fra ApS til A/S, så kontakt os på tlf. +45 70 300 500.
Læs mere om emnet HER.
Nicolai A. Clausen, advokat (H) og Simon Højmark, stud.jur.
4. marts 2021