Nye sommerhusregler til gavn for sommerhusejere
Den 15. juni 2017 trådte en modernisering af planloven i kraft. Denne modernisering har blandt andet gjort reglerne for anvendelse af sommerhuse til beboelse mere lempelige.
Lempeligere regler for årlig anvendelse
En af de ændringer, som er en lempelse af de tidligere regler er, at planloven nu tillader anvendelse af sommerhuset til overnatning i 34 uger i modsætning til de tidligere 26 uger årligt.
Formålet med ændringerne af reglen er, at give sommerhusejere en højere grad af frihed med hensyn til tilrettelæggelsen og varigheden af deres ferieophold i deres sommerhuse.
Der er således fortsat et forbud i planloven til at anvende sit sommerhus som helårsbeboelse, hvis man ikke er pensionist. Forbuddet medfører, at man som udgangspunkt ikke må anvende sit sommerhus i vinterperioden, som nu går fra 1. november til udgangen af februar. I vinterperioden er det dog stadig tilladt at benytte, og eventuelt udleje, sommerhuset til kortvarige weekend- og ferieophold.
Lempeligere regler for helårsbeboelse for pensionister
En anden lempelse af reglerne er særligt til gavn for pensionister, som ønsker at anvende deres sommerhus hele året rundt. Formålet med ændringerne er at gøre det nemmere og mere attraktivt for pensionister at flytte til landdistrikterne.
Før krævede det ejerskab over sommerhuset i 8 år, før man kunne anvende sommerhuset til helårsbeboelse, når man blev pensioneret. I dag skal man blot have haft 1 års ejerskab over sommerhuset, hvorefter man kan benytte det til helårsbeboelse.
Udover ejerskab i 1 år, er det yderligere en betingelse for helårsbeboelse i et sommerhus, at man enten er fyldt 65 år, er pensionsmodtager der er fyldt 60 år, er førtidspensionist, er efterlønsmodtager eller modtager fleksydelse. Sommerhuset skal desuden, ifølge planloven, være egnet til helårsbeboelse.
Såfremt du har spørgsmål til artiklen, er du meget velkommen til at kontakte LOU Advokatfirma enten på info@louadvokatfirma.dk eller på tel. 70 300 500.