Ny lov om ægtefællers økonomiske forhold
Folketinget har den 23. maj 2017 vedtaget lovforslaget til lov om ægtefællers økonomiske forhold, som træder i kraft 1. januar 2018. Loven moderniserer reglerne om de økonomiske retsvirkninger ved indgåelse af ægteskab.
Efter den nuværende lov har ægtefæller ved indgåelse af ægteskab automatisk fælleseje, medmindre ægtefællerne aftaler andet i en ægtepagt. Fælleseje får betydning ved skifte ved separation, skilsmisse eller død, hvor ægtefællerne skal dele positive bodele. Om fælleseje henvises i øvrigt til vores nyhedsbrev ”De økonomiske regler ved ægteskab” fra april 2017.
Udgangspunktet om fælleseje er opretholdt i lov om ægtefællers økonomiske forhold, hvor det dog i stedet kaldes delingsformue. Denne navneændring skulle ifølge politikerne skabe klarhed for danskerne om, hvad der sker ved skifte. Ægtefællerne kan efter den nye lov stadig aftale særeje. Efter den nuværende lovgivning har ægtefæller blandt andet kunnet aftale enten skilsmissesæreje, fuldstændigt særeje eller kombinationssæreje. Med den nye lov åbnes der op for en ny form for særeje nemlig oprettelse af sumdeling, ligesom muligheden for oprettelse af sumsæreje indskrives i loven.
Ved sumsæreje kan ægtefællerne aftale, at et bestemt beløb eller et bestemt beløb af værdien af et aktiv, skal være den ene ægtefælles særeje. Eksempelvis kan det aftales, at kr. 100.000 skal være den enes særeje. Dermed kan denne ægtefælle udtage kr. 100.000 kr. af boet inden, at boet skal ligedeles mellem ægtefællerne. Den anden nye form for særeje er sumdeling. Her kan ægtefællerne aftale, at hele en ægtefælles formue skal være særeje med undtagelse af et nærmere bestemt beløb eller et bestemt aktiv. Det resterende, som ikke skal være særeje, bliver delingsformue, som således skal deles ligeligt ved skifte.
Udover ovennævnte kan ægtefællerne i en ægtepagt aftale, hvorvidt gæld, der er stiftet på tidspunktet for stiftelse af ægtepagten, skal fradrages i delingsformuen ved skifte.
Lov om ægtefællers økonomiske forhold åbner dermed op for nye særeje-former samt en udvidelse af aftalefriheden for, hvorvidt et aktiv skal være særeje eller delingsformue.
Såfremt du har spørgsmål til artiklen, er du meget velkommen til at kontakte LOU Advokatfirma enten på info@louadvokatfirma.dk eller på tel. 70 300 500.