Ny ferielov forbedrer nyansattes ret til ferie
Folketingets vedtagelse af ændringer til ferieloven skal sikre, at nyansatte kan holde ferie ligeså snart de kommer ud på arbejdsmarkedet.
De nye regler indebærer en ændring af principperne om optjening og afholdelse af ferie, mens antallet af feriedage, man har ret til forbliver uændret. Ændringerne vil således i det store hele ikke påvirke lønmodtagere, der allerede optjener ret til betalt ferie.
Som den nuværende lov er om forskudt ferie, får nyansatte først ret til at afholde ferie op til 16 måneder efter deres ansættelse. I stedet for, at ferien optjenes i kalenderåret (den 1. januar til den 31. december) og afholdes i det efterfølgende ferieår (den 1. maj til den 30. april), vil ferie fremover optjenes og afvikles på samme tid over en 12 måneders periode.
Den nye ferieperiode kommer til at løbe fra den 1. september til den. 31. august og benævnes ferieåret. Hermed kan ferie optjent i eksempelvis juni måned afholdes allerede i juli måned samme år. Herudover vil lønmodtagere have mulighed for at afholde ferie i 4 måneder efter ferieårets afslutning, så ferieafholdelsesperioden er 16 måneder, det vil sige til og med den 31. december. Disse yderligere 4 måneder skal sikre øget fleksibilitet til at afholde ferie.
Ændringen i ferieloven laver ikke om på de to former for feriebetaling, nemlig ferie med løn og ferietillæg eller ferie med feriegodtgørelse.
Når den nye ordning træder i kraft, vil der være en overgangsordning for at sikre, at lønmodtagere ikke får 25 dages ekstra ferie i året for ikrafttræden af ændringer. Disse dage ”indefryses” således i en fond og kommer til udbetaling/afholdelse, når lønmodtageren forlader arbejdsmarkedet.