Når der ikke er flere penge i kassen / på lommen
Det er kritisk ikke at kunne overholde sine betalingsforpligtelser. Måske har økonomien været så presset, at forbruget måtte nedsættes, eller betalinger udskydes, evt. været forsøgt at skaffe midler ved at optage nyt lån. I de fleste tilfælde viser pengemanglen sig heldigvis at være kortvarig, og krisen forbigående.
Hvis den økonomiske krise imidlertid ikke er kortvarig, er situationen forskellig, alt efter om det er en virksomhed eller en privatperson med betalingsproblemer.
For virksomheder
En virksomhed med likviditetsproblemer, som ikke er forbigående, og som ikke kan betale sine forpligtelser efterhånden, som de forfalder, er insolvent. Mange virksomheder har gæld, måske endda så meget at passiverne overstiger virksomhedens aktiver. Det behøver ikke i sig selv at være problematisk. Det afgørende er, om gælden – forpligtelserne – kan betales løbende, ved forfaldstid.
Ordet insolvent vil få de fleste virksomhedsejere til at gå i panik, da det i værste fald betyder, at virksomheden går konkurs. Konkurs er det værste scenarie, da det er en definitiv afvikling af virksomheden med tab til følge for virksomhedens leverandører, m.m.
Imidlertid kan der være tale om en ellers levedygtig virksomhed, – skal den så bare lukkes og gå konkurs? Der er et godt produkt, som der er kunder til, men der har ikke været tilstrækkelig opmærksomhed på omkostningerne, og det er endt med at bringe virksomheden i økonomisk uføre. Nej, ikke nødvendigvis, der er en anden mulighed for virksomheden: Rekonstruktion.
Rekonstruktion
En rekonstruktion kan iværksættes af virksomheden selv eller af en kreditor og er et forsøg på at videreføre en virksomhed, som er levedygtig, men insolvent. Ved en rekonstruktion skabes et nyt grundlag for at drive virksomheden videre. Derfor bør ledelsen undersøge mulighederne for en rekonstruktion, hvis virksomheden skønnes at være levedygtig uden gælden. Omvendt hvis virksomheden ikke er levedygtig og fortsat drift er håbløs, har ledelsen pligt til at afvikle virksomheden, evt. indgive egen konkursbegæring.
Aktuelt er det lokale auktionsfirma, Campen Auktioner A/S, under rekonstruktion.
Hvis virksomheden for tiden er solvent, men ledelsen kan se en risiko for, at virksomheden på sigt bliver insolvent, hvad gør ledelsen så? Den ansvarsbevidste virksomhedsledelse kan anmode om at få igangsat en forebyggende rekonstruktion. Derved kommer man en mulig insolvens-situation i forkøbet, og man undgår f.eks., at en kreditor indgiver konkursbegæring.
En rekonstruktion og en forebyggende rekonstruktion indebærer typisk en overdragelse af hele eller en del af virksomheden og/eller en tvangsakkord, dvs. eftergivelse af en del af gælden.
Konkurs, rekonstruktion og forebyggende rekonstruktion sker alt sammen via skifteretten og reglerne herom findes i ”Konkursloven”.
For privatpersoner
For privatpersoner gælder der i en vis udstrækning det samme. Også her er der mulighed for en løsning for den gældsramte, nemlig gældssanering. En forudsætning for at få gældssanering er – ligesom ved konkurs og rekonstruktion – insolvens. Insolvensbegrebet er imidlertid lidt anderledes ved gældssanering end ved konkurs/rekonstruktion, idet prognosen er længere: Personen kan ikke og har ikke inden for de nærmeste år udsigt til at kunne opfylde sine gældsforpligtelser. Det betegnes ofte som at være håbløst forgældet.
Desuden skal det vurderes, om en gældssanering vil være en varig forbedring af personens økonomi. Hvis dette ikke vurderes at være tilfældet, indledes gældssanering ikke.
At få indledt en gældssaneringssag er dog langt fra ensbetydende med, at personen ender med at få saneret sin gæld. Det afhænger af flere forhold, herunder om gældsstiftelsen er kritisabel, om gælden er ny og om vedkommende har undladt at afdrage på gælden, selvom der har været mulighed herfor m.m.
Disse betingelser betyder, at nogle gældsramte personer ikke kan få gældssanering på det tidspunkt, de ønsker det. Det udelukker dog ikke, at de nævnte personer kan få gældssanering på et senere tidspunkt, ud fra devisen at ”tiden læger alle sår”: En kritisabel gældsstiftelse fra 2023 kan udelukke gældssanering i 2024, men næppe i 2028.
Gældssanering sker også via skifteretten, som skal indlede sagen og i sidste ende træffe beslutning om, hvorvidt der skal gives gældssanering, og reglerne herom findes også i ”Konkursloven”.
Løsning
Som det fremgår, er der løsninger for de fleste gældsramte virksomheder, som er levedygtige og for (visse) gældsramte personer. Reglerne findes i ”Konkursloven”, men er komplicerede. Ingen af løsningerne kan gennemføres, uden at en advokat er tilknyttet forløbet.
Såfremt du har spørgsmål til ovenstående, er du velkommen til at kontakte LOU Advokater på tel. 70 300 500 eller info@lou.dk.