Moms på ombyggede bygninger
LOU Advokatfirmas nyhedsbrev har flere gange tidligere beskæftiget sig med de problematikker, der er opstået efter, at der for nogle år siden skete ændringer i reglerne for moms i forhold til fast ejendom. En ny afgørelse fra EU-domstolen giver anledning til igen at tage spørgsmålet op.
EU-domstolen har nemlig netop haft lejlighed til at tage stilling til de polske regler for moms ved videresalg af ombyggede ejendomme.
I Polen er der moms på videresalg af ombyggede ejendomme, hvis ombygningsudgifterne overstiger 30% af værdien af ejendommen.
De danske regler er således, at udgangspunktet er, at der ikke er moms på ejendomme. Undtagelserne er byggegrunde, nyopførte ejendomme samt væsentligt ombyggede ejendomme, der i dansk lovgivning er defineret som ombygninger, hvor udgiften til ombygning overstiger 25% af værdien af ejendommen. De danske regler for ombygning minder dermed en del om de polske.
Ved EU-domstolens behandling af sagen nåede domstolen frem til, at et rent kvantitativt kriterium ikke kunne stå alene. Der skulle tillige inddrages et kvalitativt kriterium. Betydningen heraf er formentligt, at der må kræves en væsentlig ændring ved ombygningen. Der kan argumenteres for, at nedbrydningsudgifter ikke kan indgå i ombygningsudgifterne. Rene vedligeholdsudgifter som udskiftning af tag eller vinduer i en situation, hvor ejendommen efterfølgende skal anvendes til uændret formål kan næppe heller, ifølge førnævnte EU-domstolsafgørelse, udløse momspligt efter reglerne om salg af væsentligt ombyggede ejendomme.
Skat har pt. ikke forholdt sig til afgørelsen. Det må forventes, at der fremkommer forslag til ændring af bekendtgørelse og vejledning fra SKATs side. Yderligere må der være adgang til genoptagelse af momstilsvaret ved overdragelser, der i henhold til den nu foreliggende EU-domstolsafgørelse, uberettiget er anset for momspligtige.
Såfremt du har spørgsmål til artiklen, er du meget velkommen til at kontakte LOU Advokatfirma enten på info@lou.dk eller på tel. 70 300 500.
JAN TOFT OLESEN, advokat
Den 17. januar 2018