Medarbejderes AI-færdigheder
AI-forordningen stiller krav til medarbejderes AI-færdigheder. Det betyder, at medarbejdere og andre aktører i både virksomheder og offentlige myndigheder bl.a. skal uddannes i, hvordan AI-systemer fungerer, og hvordan AI-systemers output skal fortolkes.
Er det et krav, at medarbejdere har AI-færdigheder
Du har måske læst vores seneste artikel om AI-forordningen, Den nye AI-forordning – Betydning og tidsfrister – link: https://www.lou.dk/nyheder/den-nye-ai-forordning-betydning-og-tidsfrister/
Her kunne du læse, at der var nogle tidsfrister, som du skulle forholde dig til et godt stykke ude i fremtiden.
Så langt er vi nu nået, for kravet om AI-færdigheder er allerede trådt i kraft. Det gjorde det den 2. februar 2025.
Er du ikke opmærksom på denne forpligtelse, så anbefaler vi, at du straks forholder dig til nedenstående.
Hvem skal have AI-færdigheder?
Selve forpligtelsen gælder for organisationer, som er udbydere og idriftsættere af AI-systemer. Det omfatter både private virksomheder og offentlige myndigheder, der udvikler, drifter og anvender AI-systemer. Der skelnes ikke mellem grader af risiko i AI-systemerne. Derfor gælder forpligtelsen også, hvis man f.eks. anvender såkaldte chatbots.
Kravet der stilles til de omfattede organisationer er, at medarbejdere, som er involveret i udvikling og drift af AI-systemer, skal have de fornødne AI-færdigheder. Det betyder, at medarbejdere, som ikke anvender AI-systemer eller på anden måde ikke er involveret i driften, ikke kræves at have AI-færdigheder.
De omfattede organisationer er dog forpligtet til at sikre, at andre personer, som på vegne af organisationen er involveret i udvikling eller drift af AI-systemer, har de fornødne AI-færdigheder. Det kunne eksempelvis være konsulenter eller databehandlere.
Det er væsentligt at få kortlagt, hvem der i din værdikæde er involveret i anvendelse af AI-systemer på organisationens vegne, så der kan tages højde for forpligtigelsen ved indgåelse af kontrakter.
Hvad er AI-færdigheder?
Det er et rigtig godt spørgsmål. Den konkrete bestemmelse i AI-forordningen har følgende ordlyd:
”Udbydere og idriftsættere af AI-systemer træffer foranstaltninger til i videst muligt omfang at sikre et tilstrækkeligt niveau af AI-færdigheder hos deres personale og andre personer, der er involveret i drift og anvendelse af AI-systemer på deres vegne, og tager herved hensyn til disse personers tekniske viden, erfaring og uddannelse og den kontekst, hvori AI-systemerne skal anvendes , og de personer eller grupper af personer, som AI-systemerne skal anvendes på.”
Her kommer mange til kort – for hvad er et tilstrækkeligt niveau af AI-færdigheder, og hvilke færdigheder er der tale om?
AI-forordningen giver heller ikke vejledning om, hvilke tiltag organisationerne skal igangsætte for at sikre, at forpligtelsen overholdes.
Digitaliseringsstyrelsen, som er Danmarks nationale tilsynsmyndighed for AI-forordningen, har offentliggjort en vejledning om AI-færdigheder – link: https://digst.dk/media/zo3davee/ai-faerdigheder-vejledning-feb.pdf
Heri angives det, at kravet til AI-færdigheder afhænger af AI-systemet og medarbejdernes rolle. Der skelnes også mellem typer af AI-færdigheder, som opdeles i teknologiske, praktiske og etiske.
Digitaliseringsstyrelsen anfører som inspiration, at kravet kan opfyldes ved at igangsætte forskellige typer af organisatoriske tiltag, f.eks. awarenesskampagner og E-læringskurser.
Har du sikret, at dine medarbejdere har de fornødne AI-færdigheder?
Måske er du ikke engang klar over, hvordan du konkret sikrer, at dine medarbejdere har de fornødne AI-færdigheder? Det kan vi hjælpe dig med.
Hos LOU Advokater kan vi bistå dig med at håndtere AI-forordningens krav og forpligtelser, herunder kravet om medarbejderes AI-færdigheder.
Kontakt gerne advokatfuldmægtig Mads Christian Schwabe, mail masc@lou.dk og tlf.nr. 70 300 500.