Ladestandere til el-biler ved foreningsejede ejendomme. Hvad er kravene?
I takt med, at andelen af el-biler stadigt øges, opstår spørgsmål om ladestandere, herunder for ejerforeninger og andre foreningsejede ejendomme.
Kan en ejer/ -andelsboligforening etablere ladestandere?
Hvornår er der pligt til at etablere landestandere?
Kræver etablering af standerne byggetilladelse?
Reglerne om etablering af ladestandere til el-biler og forberedelse til etablering findes i Ladestanderbekendtgørelsen.
Her stilles krav om etablering af ladestandere ved parkeringspladser i tilknytning til bygninger, og altså f. eks. ikke i forbindelse med gadeparkering på offentlig vej.
Definitionen på parkeringspladser er, at arealet er beregnet til og hovedsageligt anvendes til parkering af motoriseret køretøj. Er dette ikke opfyldt, gælder reglerne ikke.
Der skelnes yderligere mellem beboelses- og ikke beboelsesbygninger.
For ejerforeninger rejser der sig en række særlige spørgsmål.
Kravene til bestyrelsen for ejerforeninger m.fl. er forskellige alt efter bygningstypen, og om der er tale om bestående byggeri, nybyggeri eller ombygning.
Ejer-/andelsboligforeningen m.fl. har ansvaret for, at bygningen lever op til kravene om ladestandere.
Krav om ladestandere for beboelsesbygninger:
- For bestående beboelsesbygninger er der i øjeblikket ingen krav om ladestandere, uanset antal P-pladser, så længe der ikke foretages
større ombygninger. - Gennemgår en beboelsesbygning, der har mindst 10 p-pladser en større ombygning, skal alle ombyggede p-pladser forberedes til ladestandere.
- En større ombygning defineres sådan, at omkostningerne til etablering / forberedelse af ladestandere koster under 7% af ombygningens samlede pris.
- Forberedelse til ladestandere omfatter trækning af tomrør/kabelbakker med træksnor til senere fremføring af kabler. Disse skal være dimensioneret, så der senere kan trækkes kabler.
- For nybyggeri (bolig) med mindst ti p-pladser er der krav om, at alle p-pladser skal forberedes til ladestandere.
En ejer- /andelsboligforening kan lovligt etablere ladestandere for beboerne, så længe det vedtages på generalforsamling i henhold til vedtægterne.
Beboere, der vil bruge standerne, skal oprette abonnement hos den leverandør, som ejerforeningen m.fl. har valgt.
Ladestanderne er ikke tilknyttet den enkelte el-bil/ beboer, men kan benyttes af beboere, som har abonnement.
Ladestandere er omfattet af bygningsreglementet og skal dermed overholde dette, men kan udføres uden ansøgning om byggetilladelse.
Inden etablering af ladestandere, bør det altid undersøges, om servitutter eller lokalplan indeholder forhindringer for etableringen.
Såfremt du har spørgsmål til ovenstående, er du velkommen til at kontakte LOU Advokater på tel. 70 300 500 eller info@lou.dk.