Husk at udnytte muligheden for afgiftsfrie gaver i 2015
Du kan årligt forære en gave med en værdi på op til 60.700 kr. i 2015 (beløbet prisreguleres årligt) til følgende personer:
- dine børn – herunder også adoptivbørn -, børnebørn, oldebørn og tipoldebørn,
- dine stedbørn og deres børn, børnebørn, oldebørn og tipoldebørn,
- den efterlevende ægtefælle til dit afdøde barn eller stedbarn,
- dine forældre – herunder også adoptivforældre og stedforældre (men ikke plejeforældre),
- dine bedsteforældre,
- personer, som du har haft fælles bopæl med de sidste 2 år, før gaven blev givet. For eksempel din ugifte samlever eller søskende. I skal bo sammen, når gaven gives,
- personer, som du tidligere har haft fælles bopæl med i mindst 2 sammenhængende år, og hvor samlivet er ophævet, fordi den ene af jer er flyttet på institution, og
- plejebørn, som har haft bopæl hos dig i mindst 5 sammenhængende år. Det er en betingelse, at opholdet begyndte, inden plejebarnet var fyldt 15 år, og højst en af plejebarnets forældre må have haft bopæl hos dig sammen med plejebarnet.
Det samme kan barnets anden forældre. Hvis I er gift, betyder det, at I tilsammen kan forære hvert af jeres børn og hvert af jeres børnebørn årlige afgiftsfrie gaver for kr. 121.400,00 i 2015, hvilket gælder, uanset om I har fælleseje eller særeje i ægteskabet.
Hvis kun den ene af jer står som ejer af eksempelvis en opsparing, skal I have overført penge til den anden af jer, før I begge har midler til at give gaver. Dette er ikke et problem, da I som ægtefæller frit og afgiftsfrit kan give hinanden gaver. Det kræver dog, at gaverne fremgår af en tinglyst ægtepagt, jfr. nedenfor.
Du kan også give dine børns ægtefæller (men ikke børnebørns ægtefæller) gaver afgiftsfrit, dog kr. 21.200 i 2015.
Gaver der overstiger bundfradraget
Hvis du i 2015 yder dine børn, børnebørn med videre gaver på et større beløb end bundfradraget, skal der senest den 1.maj 2016 betales en gaveafgift 15 % af det overskydende beløb.
Overstiger gavens størrelse det afgiftsfrie beløb til henholdsvis stedforældre og bedsteforældre, skal der betales gaveafgift på 36,25 %.
Formkrav
Holder du dig indenfor ovennævnte beløbsgrænser, er der ingen formkrav til gavens overdragelse. Det kan dog af bevismæssige grunde anbefales, at du opretter et såkaldt gavebrev, altså en skriftlig dokumentation for gaven. Gavebrevet kan blandt andet indeholde visse vilkår for gaven uanset gavens størrelse. Du kan eksempelvis bestemme, at pengegaven skal være til dit umyndige barnebarns frie rådighed, eller at den skal tilhøre gavemodtageren som skilsmissesæreje, fuldstændigt særeje eller kombinationssæreje.
Et gavebrev behøver ikke at være et langt dokument, men det bør formuleres præcist – særligt når der er større beløb involveret.
Gaver mellem ægtefæller
Gaver mellem ægtefæller bliver som hovedregel kun gyldige, hvis der oprettes en gaveægtepagt. Det gælder, uanset om gaven kommer fra giverens bodel eller særeje, og uanset om gaven skal tilhøre modtageren som fælleseje eller særeje. Ønsker du eksempelvis at overføre et større beløb til din ægtefælle til brug for udbetalingen på en bil, skal det ske ved en gaveægtepagt, ellers bliver overførslen ikke gyldig, hverken i forhold til omverdenen, herunder dine kreditorer, men heller ikke i jeres indbyrdes forhold.
Det er vores erfaring, at der er utroligt mange, der ikke kender eller overholder disse regler, og som derfor i tidens løb har givet hinanden mange ugyldige gaver.
Konsekvensen heraf er, at den ægtefælle, der har givet gaven, kan kræve den tilbageleveret, for eksempel i forbindelse med separation eller skilsmisse, ligesom arvingerne til den afdøde gavegiverægtefælle kan påberåbe sig gavens ugyldighed. Tilsvarende kan kreditorer, uanset gaveoverdragelsen, foretage udlæg i gaven for gæld, der påhviler den ægtefælle, der har givet en ugyldig gave.
Gaven kan gives pr. kalenderår
Har du endnu ikke givet en gave til en nær slægtning i 2015, men ønsker at gøre det, bør du gøre dette inden udgangen af dette kalenderår. På den måde har du igen i det nye år (år 2016) mulighed for at give endnu en afgiftsfri gave, hvis du skulle få lyst til det.
Såfremt du har spørgsmål til ovenstående eller har behov for en vurdering af et forhold i din virksomhed, er du meget velkommen til at kontakte LOU Advokatfirma enten på info@louadvokatfirma.dk eller på tel. 70 300 500.