Har du været involveret i en trafikulykke? Se her dine muligheder for erstatning
Der sker rigtig mange trafikulykker hvert år, hvilket er en følge af den væsentlige biltrafik i Danmark. Alene i 2022 blev 2.917 dræbte og tilskadekomne registreret af politiet. Som følge af dette vil mange danskere i løbet af deres tid i trafikken enten selv blive involveret i en trafikulykke eller have en nærtstående, som er involveret. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan man skal forholde sig efter en sådan trafikulykke, samt hvilke muligheder man har for at få erstatning.
Objektivt ansvar
Det følger af færdselsloven, at der gælder et objektivt ansvar for skader, som forvoldes af et motorkøretøj. Der er dog grænser for, hvornår dette objektive ansvar finder anvendelse. Dette betyder derfor også, at der er grænser for, hvornår en trafikulykke giver mulighed for erstatning.
Domstolene har generelt udtalt, at det objektive ansvar alene gælder, såfremt skaden sker i forbindelse med eller som følge af, at køretøjet er i brug som trafikmiddel, og skaden er forårsaget af et kørselsmæssigt usædvanligt forhold.
Højesteret, Danmarks øverste domstol, har i flere sager taget stilling til grænserne for det objektive ansvar: En af disse sager angik, hvorvidt det objektive erstatningsansvar omfattede en situation, hvor en passager pådrog sig en skade ved at blive ramt af bilens højre fordør. Højesteret fandt, at det objektive ansvar ikke dækkede denne situation. Højesteret fandt i en anden sag, at den parkerede bil ikke var i brug som trafikmiddel, da påkørslen skete, idet parkeringen alene skete af grunde, som var uafhængige af færdslen.
Soloulykke
En soloulykke er en trafikulykke, hvor et motorkøretøj forulykker, uden at der er et andet motorkøretøj involveret. Dette betyder, at der ikke er en såkaldt ansvarlig skadevolder, som et erstatningskrav kan rettes mod. Det er dog alligevel muligt at få erstatning, såfremt du har en forsikring, der dækker skadestilfældet. Dette vil som oftest dreje sig om en forsikring med førerpladsdækning eller førerulykke.
Er du derimod passager i et motorkøretøj ved en soloulykke, kan du være berettiget til erstatning fra motorkøretøjets lovpligtige ansvarsforsikring.
Ukendt skadevolder
Selv om modparten ikke kan identificeres eller er uforsikret, vil der fortsat være mulighed for at opnå erstatning for personskade, hvis du har været involveret i en trafikulykke. Ulykken skal i så fald anmeldes til DFIM – Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring.
Egen skyld
Mange ved ikke, at man til trods for egen skyld stadig kan have ret til erstatning fra køretøjets ansvarsforsikring.
Ved egen skyld tænkes der på en situation, hvor du som skadelidte selv bærer en del af skylden for trafikulykken.
Der vil dog ske reduktion i erstatningen, såfremt du har handlet groft uagtsomt.
Lavhastighedsskader
Forsikringsselskaberne er i stigende grad begyndt at indhente såkaldte Dancrash-rapporter, der skal dokumentere lavhastighedspåkørsel med den konsekvens, at forsikringsselskaber afviser krav på erstatning.
Denne afvisning behøver dog ikke at være definitiv for dig som skadelidte, idet der ikke er nogen undergrænse for hastigheden i forhold til, hvornår der kan tilkendes erstatning. Dette har Retslægerådet også lagt til grund, da der ikke er nogen videnskabelig måde til at fastslå hvilke hastigheder, der kan give hvilke skader.
Til trods for forsikringsselskabets eventuelle afvisning er det således ikke udelukket at opnå erstatning ved lavhastighedspåkørsel.
Piskesmæld
Trafikulykker medfører i mange tilfælde piskesmæld. Sundhedsstyrelsen anslår, at omkring 6.000 danskere hvert år pådrager sig et piskesmæld.
Piskesmæld giver jævnligt anledning til uenighed om årsagssammenhæng og erstatningsudmåling. Dette skyldes til dels, at piskesmæld ikke kan påvises af røntgen- eller scanningsbilleder. Der stilles af den grund særlige krav til den nødvendige lægelige dokumentation.
For at sikre den nødvendige lægelige dokumentation er det derfor vigtigt, at du som skadelidte hurtigt efter skadens indtræden bliver tilset af en læge. I den forbindelse bør du sikre dig, at lægen noterer dine gener udførligt.
De mest almindelige symptomer på piskesmæld kan være hovedpine, nakkesmerter, smerteudstrålinger i arme og fingre, overfølsomhed for lys og støj samt koncentrations- og hukommelsesproblemer, mv.
Er du i tvivl om, hvorvidt du har ret til erstatning, eller gerne vil have rådgivning i din sag, så kontrakt gerne advokat og partner Camilla Moe Thorup på cmt@lou.dk eller 70 300 500.