H’apps – når gode idéer er ’Big business’
Filmen ’The Angry Birds Movie’, baseret på den uhyre populære app ’Angry Birds’, har for ikke så lang tid siden haft verdenspremiere. På nuværende tidspunkt har filmen på verdensplan omsat for mere end 300 mio. dollars (svarende til ca. 2 milliard kroner). Filmen kan ses som et udtryk, for den enorme succes og udbredelse app-markedet de seneste år har haft.
Hvad kan du beskytte?
Beskyttelsesmulighederne vil til enhver tid afhænge af, hvad du ønsker at beskytte. Det kan være rigtig svært at beskytte en ide til en app, og faktisk helt umuligt. Du kan således ikke tage patent på en idé, og må derfor holde kortene tæt inde til kroppen, hvis du vil beskytte din idé mod at blive kopieret.
Derimod har du gode muligheder for at beskytte appens udformning, navn og (vare)mærke, når appen først er bragt i omsætning.
Appens indhold
I Danmark opnås automatisk beskyttelse af appens originale indhold og den konkrete udformning, allerede når det er lavet, idet apps er beskyttet af Ophavsretsloven. Det vil sige koden bag appen, herunder billeder, lyd, grafik, video, tekst og hvad appen ellers er sammensat af.
Såfremt din app derfor alene angår dette, og ikke særlige funktioner heraf, er beskyttelsesbehovet ikke stort i Danmark. Langt de fleste vil dog gerne have deres app udbredt til hele verden. Beskyttelsen af ophavsret kan dog være anderledes i andre lande, hvilket du derfor også bør have med i overvejelserne. Såfremt appen også skal markedsføres i udlandet, kan det være en god ide at kontakte en advokat.
Appens navn og logo/Varemærket
Beskyttelse af varemærket vil ofte være en beskyttelse af det vigtigste ved appen, idet der herved opnås beskyttelse af navn og logo. De fleste apps har størstedelen af deres værdi i navn og logo og ikke nødvendigvis i selve appen. Se eksempelvis ’Angry Birds’, der siden udgivelsen i 2010 har lagt navn til adskillige efterfølgere, bøger, legetøjsprodukter, musiknumre, serier og endda forlystelsesparker. Her er fællesnævnerne alene varemærket ’Angry Birds’ og dets figurer.
Af den årsag anbefales også at beskytte appens navn og logo ved at registrere det som varemærke.
Varemærket kan beskyttes i Danmark ved registrering. Et varemærke kan også registreres i hele EU og giver dermed, med en ansøgning beskyttelse i alle EU lande, hvilket kan anbefales – det er en nem og billig måde at opnå beskyttelse i så mange lande.
Beskyttelsen
Førend rettighederne er noget ved, skal de kunne håndhæves og beskyttes mod andre. Når der derfor konstateres en krænkelse, er det vigtigt, at rettigheden håndhæves, da det ellers kan risikeres, at den manglende håndhævelse på sigt anses som en accept af brugen.
Der er flere forskellige fremgangsmåder, men som udgangspunkt vil en henvendelse til ’app store’-udbyderen (som oftest Google eller Apple) afhjælpe de fleste problemer, da de også er interesseret i at fjerne krænkende apps. De har også standardiserede formularer, som kan bruges til at anmelde krænkere.
Sker det dog, at du mener at have lidt et tab som følge af krænkelsen, krænkelsen fortsætter, eller krænkelsen sker andetsteds anbefaler vi, at du tager kontakt til en advokat.
Såfremt du har spørgsmål til ovenstående, er du meget velkommen til at kontakte LOU Advokatfirma enten på info@louadvokatfirma.dk eller på tel. 70 300 500.