Genskin fra glaserede tagsten kan være i strid med naboretten
Den 16. januar 2018 afsagde Højesteret en dom, hvori det blev slået fast, at genskin fra sortglaserede tagsten kan være så generende for naboer, at de kan kræve genskinnet fjernet. Det forudsætter dog, at genen skal være så voldsom, at den såkaldte naboretlige tålegrænse er overskredet.
Højesteret angiver, at det følger af de almindelige naboretlige regler, at ejerne af en fast ejendom kan tilpligtes at fjerne varige ulemper, i det omfang disse overstiger, hvad der med rimelighed må påregnes, som led i den samfundsmæssige udvikling på det pågældende område.
Hvad man som nabo må tåle, beror på en konkret rimelighedsvurdering af ulempens karakter, væsentlighed og påregnelighed, sammenholdt med ejendommens karakter og beliggenhed, samt områdets karakter. Der er således tale om en samlet og meget konkret vurdering.
Der er dog med dommen for første gang givet nogle retningslinjer for, hvilke forhold der er relevante at inddrage. Højesteret har i den pågældende sag lagt vægt på, hvor skarpt genskinnet er, samt hvor mange timer om dagen, og dage om året, sagsøgeren bliver generet af genskinnet. Herudover er det tillagt betydning, at sortglaserede tegltage ikke var sædvanlige i det pågældende område. Det er derimod ikke blevet tillagt betydning, at Aarhus kommune ikke har fastsat begrænsninger for anvendelse af glaserede tagsten, i området.
Hvis det vurderes, at generne er væsentlige, er konsekvenserne ikke nødvendigvis, at taget skal fjernes. I stedet kan taget matteres, således at genskinnet reduceres til et tåleligt niveau.
Såfremt du har spørgsmål til artiklen, er du meget velkommen til at kontakte LOU Advokatfirma enten på info@lou.dk eller på tel. 70 300 500.