Gælder overenskomster altid?
Arbejdsretten har ved en formandsafgørelse den 6. august 2015 taget stilling til, om en autoforhandler, der også har autoværksted, var forpligtet af en værkføres underskrift på en tiltrædelsesoverenskomst. Det var overenskomsten mellem Dansk Industri og Dansk Metal, der var blevet underskrevet.
Sagens hovedspørgsmål var, om værkføreren havde haft fuldmagt til at indgå overenskomst med Dansk Metal.
Værkføreren forklarede for Arbejdsretten, at han skrev under på tiltrædelsesoverenskomsten i 2003, da afdelingsformanden for Dansk Metal kom ud på arbejdspladsen og sagde, at der skulle underskrives. Han havde ikke fået bemyndigelse til det. Han var ny i selskabet. Han troede alene, at det drejede sig om, hvilken løn de ansatte skulle have. Han kendte ikke på det tidspunkt til overenskomstsystemet. Han fik heller ikke orienteret direktøren eller indehaveren om underskriften på overenskomsten.
Det afgørende for vurdering af, om værkføreren havde fuldmagt til at indgå en sådan aftale, var Aftalelovens § 10, stk. 2 om, hvorvidt værkføreren havde stillingsfuldmagt. Retsformanden konkluderede, at for en værkfører i en mindre virksomhed med en direktør, der var tegningsberettiget for selskabet, en overordnet daglig leder og yderligere 6 ansatte, ligger der ikke efter sædvane en stillingsfuldmagt til at forpligte hele virksomheden for en kollektiv overenskomst.
Virksomheden havde – af andre årsager – igennem en årrække foretaget indbetalinger af pensionsmidler til Dansk Metals pensionskasse. Spørgsmålet var herefter, om en sådan indbetaling var tilstrækkelig til at give Dansk Metal den opfattelse, at virksomheden mente sig forpligtet af overenskomsten.
Det fandt retsformanden i Arbejdsretten ikke var tilfældet.
Autovirksomheden fik herefter Arbejdsrettens ord for, at overenskomsten ikke var gældende.
Som følge heraf blev autovirksomheden frifundet for at efterbetale pensionsbidrag til en medarbejder, der havde lavet en individuel aftale med arbejdsgiveren om, at pensionsbidrag ikke skulle indbetales til et pensionsselskab, men at medarbejderen skulle have en højere løn i stedet.
Skulle du have spørgsmål til Arbejdsrettens afgørelse, er du velkommen til at rette henvendelse til LOU Advokatfirma enten på info@louadvokatfirma.dk eller tlf. 70 300 500.