Frit valg af tv-distributører
Folketinget har netop vedtaget en ændringslov, der medfører ændringer i udbuddet af tv-kanaler for mange husstande. Formålet med loven er at frigøre husstande for at skulle betale for en fælles programforsyning.
Ændringernes betydning
Lovændringen betyder kort sagt for den enkelte husstand, at denne kan anmode om fritagelse for den fælles programtilslutning over for udbyderen, der er forpligtet til at imødekomme anmodningen.
Hvor ændringerne træder i kraft den 1. juli 2016 for fremtidige aftaler, er der særlige regler for aftaler indgået inden denne dato. Det følger, at retten til at fremsætte anmodning om fritagelse får virkning fra den tidligste af følgende datoer:
Den dato aftalen udløber, eller
1. oktober 2016 med tillæg af aftalens opsigelsesvarsel (kan aftalen først opsiges senere end 1. oktober 2016 må denne dato med samme tillæg lægges til grund)
Er det teknisk umuligt, at frakoble enkelte husstande finder ændringerne først anvendelse fra 1. januar 2018.
Udbyderens omkostninger og opkrævninger
Selvom en husstand fritages for tilmeldingen til den fælles programforsyning kan den blive pålagt omkostninger i forbindelse med den fælles programforsyning.
En udbyder kan således pålægge husstandene at afholde udgifter til etablering, forbedring og drift af fællesantenneanlægget, såfremt udbyderen er ejer af anlægget eller anlægget ligeledes anvendes til fremføring af andre kommunikationstjenester, uanset om hustanden er en del af den fælles programforsyning. Derudover kan en udbyder kræve rimelige administrationsomkostninger dækket af de enkelte husstande, uanset tilmelding, hvor udbyderen er ejer af fællesantenneanlægget eller, hvis udbyderen er husstandens udlejer.
Ejere af fællesantenneanlæg kan dog ikke opstille vilkår, der på nogen måde hindrer husstandene i at udøve deres ret til fritagelse for den fælles programforsyning.
Der er således ikke nogen tvivl om, at ændringerne vil medføre yderligere administrationsomkostninger for udbyderne, når der skal differentieres mellem forskellige husstande.
Såfremt du har spørgsmål til ovenstående, er du meget velkommen til at kontakte LOU Advokatfirma enten på info@louadvokatfirma.dk eller på tel. 70 300 500.