Det nye skilsmissesystem
Regeringen er sammen med alle Folketingets partier blevet enige om et nyt skilsmissesystem, der forventes at træde i kraft 1. april 2019. Her er barnets trivsel i centrum samtidig med, at der sikres en samlet og styrket behandling af skilsmissesager. Det nye system består af flere elementer blandt andet:
1. Familieretshuset
Ved det nye system oprettes Familieretshuset, der bl.a. skal erstatte Statsforvaltningen. Familieretshuset bliver den eneste indgang til skilsmissesystemet, og her starter hver sag med at blive screenet. Formålet hermed er, at sagsbehandlingen skal tilpasses familiens behov, og derfor inddeles sagerne i grønne, gule og røde kategorier, som viser sagens konfliktniveau og har betydning for sagens behandling.
De grønne sager er sager, hvor familien kun har et begrænset behov for rådgivning, mens de gule sager er de mindre enkle sager, hvor familien har behov for hjælp til at dæmpe en konflikt. Disse sager behandles i Familieretshuset, hvor sagen dog kan gå videre til Familieretten, hvis en part klager over Familieretshusets afgørelse.
De røde sager er sager, hvor det vurderes, at der er behov for omfattende involvering af myndighederne for at sikre barnets trivsel. Disse sager starter i Familieretten.
2. Familieretten
Den anden del af skilsmissesystemet er Familieretten, som er placeret i byretterne. Her træffer en dommer afgørelse i de røde konfliktfyldte sager samt i de sager, hvor der ikke kan findes en løsning hos Familieretshuset. Familierettens afgørelser kan ankes til Landsretten.
Derudover skal Familieretten behandle samt kræve udlevering i de sager, hvor den ene forælder ikke vil udlevere barnet.
3. Børneenheden
Endvidere bliver der oprettet en børneenhed, som skal sikre, at skilsmissesagerne altid tager udgangspunkt i barnets behov. Dette sikres bl.a. ved, at en børnesagkyndig sørger for, at barnet bliver inddraget i forløbet på en skånsom måde. Derudover skal Børneenheden sikre, at der bliver taget hånd om barnet gennem hele forløbet og sørge for, at barnet altid har en voksen at snakke med eller spørge til råds.
4. Refleksionsperiode
Endvidere indføres der en obligatorisk refleksionsperiode på tre måneder for ægtefæller med børn, der er enige om en straks-skilsmisse uden en forudgående separation. I denne periode sikres forældrene tid til at reflektere over deres beslutning. Derudover tilbydes både forældre og børn rådgivning. Baggrunden herfor er hensynet til barnet, idet en skilsmisse har stor påvirkning på barnet og dets hverdag.
5. Ligeværdigt forældreskab – delt bopæl og delt børnecheck
Det nye skilsmissesystem giver også forældre mulighed for at være forældre på lige fod. Dermed kan forældre, der er enige, vælge at dele barnets bopæl mellem sig. Derudover skal forældre med fælles forældremyndighed og delt bopæl som udgangspunkt modtage halvdelen af børne- og ungeydelsen hver.
Det nye skilsmissesystem skal sikre et bedre forløb og bedre hjælp til børnene i skilsmissesager.
Såfremt du har spørgsmål til artiklen, er du meget velkommen til at kontakte LOU Advokatfirma enten på info@lou.dk eller på tel. 70 300 500.
JANNI NORUP, advokat.
21. juni 2018