Den nye AI-forordning – Betydning og tidsfrister
Den 21. maj 2024 blev AI-forordningen vedtaget af Rådet for den Europæiske Union. Virksomheder og offentlige institutioner bør allerede nu begynde at forberede sig på de nye krav, så forordningens regler overholdes.
Hvem skal forholde sig til AI-forordningen?
AI-forordningen finder anvendelse for både virksomheder og offentlige institutioner. Det er her vigtigt at skelne mellem ”udbydere” og ”brugere” af AI-systemer.
”Udbydere” er en virksomhed eller offentlig institution, som har udviklet et AI-værktøj. Det kan eksempelvis være et beregningsværktøj, som kan beregne forsikringspræmier. ”Brugeren” af dette AI-værktøj er det forsikringsselskab, som benytter sig af beregningsværktøjet til at fastsætte forsikringspræmierne.
AI-forordningen i korte træk
AI-forordningen er et komplekst regelsæt, der skal sikre både den teknologiske udvikling og ansvarlig brug af kunstig intelligens. Vigtigst er at sikre, at EU´s grundlæggende rettigheder og værdier respekteres.
AI-forordningen bygger på en risikobaseret tilgang. Det betyder, at der gælder strengere krav desto større risiko, der er ved anvendelsen af det pågældende AI-system. AI-systemer inddeles derfor i forskellige kategorier, som spænder fra ”uacceptabel risiko” til ”minimal risiko”.
Mellem ovenstående yderpunkter er ”højrisiko AI-systemer” og ”AI-systemer med begrænset risiko”. I disse kategorier findes hovedparten af de AI-systemer, som har relevans for virksomheder og offentlige intuitioner. Det kan eksempelvis være systemer til brug for undervisning, jobrekruttering eller chatbots.
Kravene og forpligtelserne er varierende, men omfatter bl.a. dokumentation, databeskyttelse, transparens, menneskelig kontrol og risikovurderinger.
Konsekvenser ved manglende overholdelse af reglerne
AI-forordningen har flere ligheder med databeskyttelsesforordningen (GDPR), herunder store bødestraffe.
Manglende efterlevelse af reglerne kan føre til bøder på mellem 7,5 millioner euro / 1,5 % af den globale årlige omsætning og 35 millioner euro / 7 % af den globale årlige omsætning. Der er således lagt op til meget store sanktioner.
Nationale myndigheder vil påse om reglerne overholdes. Det er på nuværende ikke besluttet, hvilke(n) nationale myndigheder, som skal føre tilsyn med reglernes overholdelse i Danmark.
Tidsfrister
AI-Forordningen træder i kraft 20 dage efter offentliggørelsen i EU-tidende, hvilket forventes at ske i juni måned 2024.
De første forbud mod AI-systemer med uacceptabel risiko gælder allerede 6 måneder efter ikrafttrædelsen. Hovedparten af forordningens krav og forpligtelser er gældende 24 måneder efter ikrafttrædelsen.
Lød ovenstående allerede lidt komplekst?
Så se her: Forberedelsen til overholdelse af AI-forordningen kan tage afsæt i at få kortlagt, hvilke kategorier AI-systemerne falder ind under, således forberedelsesprocessen målrettes de relevante krav og forpligtelser. Hos LOU Advokater kan vi bistå dig med at navigere i og forberede dig på AI-forordningens krav og forpligtelser.
Kontakt gerne advokatfuldmægtig Mads Christian Schwabe, mail masc@lou.dk og tlf.nr. 70 300 500.