Delingskultur blandt unge kan hurtigt medføre problemer med straffeloven
Teenagere og børn kommer tidligere på sociale medier end nogensinde før. Dette gør dem til dels udsatte for at modtage trusler, få delt billeder mv., men også udsatte for selv at overtræde loven ubevidst.
Der er en stigende tendens til, at unge bliver udsat for trusler mv. online. Advokat Janni Norup har netop afsluttet en sag omhandlende flere 11 – 16 årige, som blev truet af en 20-årig mand, der ville have nøgenbilleder. Der var tale om meget voldsomme trusler, hvilket kommer til udtryk i hans dom á 1 år og 10 måneders fængsel, forbud mod at kontakte fremmede børn under 18 år og erstatning til nogle af de forurettede.
Det kan hurtigt medføre store konsekvenser
Det er ikke alle tilfælde, hvor det er tydeligt, at handlingerne er strafbare. Tidligere har vi skrevet en artikel om de meget omtalte Umbrella-sager, hvor over 1.000 mennesker blev sigtet for deling af en video med seksuelt indhold af personer under 18 år. Strafniveauet for sagerne var 10 – 30 dages betinget fængsel og betaling af erstatning. Dertil fik de en plet på deres private og offentlige straffeattest samt børneattest, hvilket er konsekvenser, som følger dem langt ind i deres voksenliv, særligt hvis de havde drømme om at arbejde med børn.
Deling og opbevaring af intime eller krænkende videoer samt billeder er et område, hvor unge ikke er klar over, hvor lidt der skal til, før de har begået en strafbar handling. Det kriminalpræventive råd har ligeledes advaret om dette, og udgivet statistikker fra Ungeprofilundersøgelsen 2021 der viste, at indenfor 1 år havde ca. 1 ud af 40 elever i 7.-9. klasse delt et seksuelt billede uden samtykke, ca. 1 ud af 20 havde oplevet, at andre havde delt et billede af dem uden samtykke, og 1 ud af 10 havde modtaget et seksuelt billede af en anden, delt uden samtykke.
Dette er et stort antal unge mennesker, som bryder straffeloven, da det er ulovligt overhovedet at opbevare seksuelle billeder af personer under 18 år – også selvom personen har givet lov til dette. Den eneste undtagelse er kærestepar over 15 år. Ydermere er det ulovligt at dele disse billeder, både ved at sende dem, men også ved at vise dem til andre fra ens egen telefon. Mange unge er ikke klar over, hvor alvorligt det egentlig er, og det tager ikke mere end et par klik på telefonen, før man kan risikere at have begået strafbare handlinger.
Kunstig intelligens danner grundlag for nyt fænomen
Et nyt fænomen er at benytte kunstig intelligens, også omtalt som AI, til at redigere billeder, således at et normalt billede manipuleres, så det ser ud som om, at personen er nøgen. Dette var også et omdrejningspunkt i advokat Janni Norups sag, da truslerne bl.a. gik på deling af manipulerede billeder. For mange unge mennesker kan det fremstå uskyldigt og som sjov, da det jo ikke er ægte. Men det straffes faktisk på lige fod med rigtige nøgenbilleder, hvilket gør, at de unge hurtigt kan bevæge sig ud i et strafbart område. Dette område er ligeledes blevet omtalt meget i den politiske debat for nylig, hvilket har medført, at den siddende kulturminister ønsker tunge opstramninger af lovgivningen på området.
Hvis du har børn, bør du sørge for, at de ved, at de skal være meget påpasselige med omgang af billeder samt videoer og har kendskab til, hvilke konsekvenser det kan medføre.
Har du spørgsmål, eller ønsker du rådgivning inden for området, er du velkommen til at kontakte advokat Janni Norup på jn@lou.dk eller tel. 70 300 500.