Campingplads: Ophører et ansættelsesforhold ved sæsonafslutning?
LOU Advokater har netop gennemført en retssag på vegne af en jysk campingplads, der ved Retten i Svendborg var blevet sagsøgt til betaling af et halvt års løn til en fratrådt medarbejder.
Forløbet
Campingpladsen ansatte i marts 2018 en medarbejder til at bestyre campingpladsens dagligvarebutik og tilhørende restaurant. Lønnen var aftalt til 25.000/måned med tillæg af fri kost fra butikken samt logi i form af en campinghytte. Campingpladsen forsømte at udfærdige en ansættelseskontrakt, således som krævet efter Lov om Ansættelsesbeviser. Dette gav campingpladsen et bevisproblem, da den blev sagsøgt til betaling af fortsat løn til medarbejderen efter campingpladsens sæsonlukning i september 2018. Medarbejderen hævdede, at idet campingpladsen (arbejdsgiveren) havde forsømt at nedfælde ansættelsesperioden på skrift, og ej heller havde afgivet en opsigelse til fratræden pr. campingpladsens sæsonlukning, så var ansættelsesforholdet alt andet lige fortsat for perioden oktober 2018 og fremefter. Kravet blev opgjort til et halvt års løn med tillæg af bl.a. feriepenge mv., i alt kr. 262.000.
Parternes synspunkter
Campingpladsen (arbejdsgiveren) gjorde under retssagen gældende, at det måtte have formodningen imod sig, at en kioskmedarbejder kunne forvente fortsat at have et arbejde på en øde beliggende campingplads, efter at alle gæster var væk. Dette kan umiddelbart lyde logisk, men ifølge gældende retspraksis er det en arbejdsgivers eget problem, hvis han undlader at sikre en klar aftale om en tidsbegrænsning af et ansættelsesforhold på skrift. Sagens udfald var derfor ikke givet på forhånd.
Sagen blev yderligere kompliceret af, at selvom kiosken lukkede samtidig med den øvrige campingplads i september 2018, så fortsatte medarbejderen med at arbejde på campingpladsens restaurant i et forsøg på at generere omsætning udenfor sæsonen.
Resultatet
Det lykkedes under retssagen campingpladsen at godtgøre, at den fortsatte restaurationsdrift i september til december 2018 ikke var en fortsættelse af det hidtidige ansættelsesforhold, men derimod påbegyndelsen af en helt anden relation, nemlig en selvstændig forpagtning af restauranten.
Retten i Svendborg nåede på baggrund af de afgivne forklaringer frem til, at selvom der hverken skriftligt eller mundtligt var præciseret en tidsbegrænset halvårlig ansættelsesperiode svarende til campingsæsonen, så burde medarbejderen have kunnet indse, at der ikke ville være arbejde i kiosken efter pladsens lukning. Campingpladsen blev derfor frifundet.
Dommen er med til at klargøre spørgsmålet om, hvornår et ansættelsesforhold logisk bør anses for tidsbegrænset; der er ikke megen identisk domspraksis på dette område.
Vil du vide mere?
Sagen blev ført af advokat John H. Jeppesen, der kan kontaktes ved eventuelle spørgsmål på tlf.nr. 70 300 500 eller på mail je@lou.dk.