Afgørelse om 15 %-reglen fra Højesteret
Sagen udspringer af, at SKAT i et dødsbo stillede spørgsmålstegn ved, om dødsboets værdiansættelse i forbindelse med to ejendomme svarede til handelsværdien, selv om ejendommene blev udlagt til en arving indenfor reglen om +/-15 % af den offentlige ejendomsvurdering. Afgørelsen fastslår, at SKAT som udgangspunkt skal acceptere 15 %-reglen ved generationsskifte af fast ejendom, men kun hvis der ikke foreligger særlige omstændigheder.
Værdiansættelsescirkulæret
15%-reglen fremgår af værdiansættelsescirkulære fra 1982. Heraf fremgår det, at en fast ejendom kan overdrages til nære familiemedlemmer i forbindelse med arv eller i levende live til den senest offentlige ejendomsvurdering +/- 15 %. Fordelen ved at anvende den lave værdiansættelse ved generationsskifter er b.la., at gaveafgiften herved minimeres. I dødsboer vil værdiansættelsesreglen ligeledes kunne anvendes til at spare boafgift, men det forudsætter naturligvis, at arvingerne er enige herom.
Baggrund for sagen
Sagen omhandler to arvinger, hvoraf den ene forlods skulle modtage 2,1 mio. kr. i arv, mens den anden skulle modtage to ejendomme til en værdi indenfor 15%-reglen. Umiddelbart efter blev der optaget lån i de to ejendomme som, for SKAT indikerede, at de var væsentligt mere værd, end hvad arvingen havde fået overdraget ejendommene til. SKAT ønskede derfor en sagkyndig vurdering af de to ejendomme, hvilket boet ikke gik med til. Skifteretten gav SKAT medhold i det faktum, at man ikke kunne støtte ret på værdansættelsescirkulæret under hensyn til, at man ved de nyoptagne lån måtte have ”vurderet” ejendommene ud fra en værdi som indikerede, at ejendommene var væsentligt mere værd samt det faktum, at arvingen havde givet arveafkald på 2,1 mio. kr.
Både Landsretten og Højesteret stadfæstede Skifterettens kendelse, men samtidig udtaler Højesteret sig om værdiansættelsescirkulæret. Højesteret påpeger indledningsvis, at aktiver og passiver i dødsboer efter boafgiftslovens § 12, stk. 1 ansættes til deres handelsværdi. SKAT kan med lovhjemmel i boafgiftsloven § 12, stk. 2 derfor ændre boets værdiansættelse eller anmode Skifteretten om at udmelde sagkyndige til at foretage en vurdering efter dødsboskiftelovens § 93, hvis værdiansættelsen ikke er basseret på en sagkyndig vurdering, og myndighederne finder, at værdansættelsen ikke svarer til handelsværdien.
Herefter konstaterer Højesteret dog også, at værdiansættelsescirkulærets bestemmelser, for så vidt angår fast ejendom, skal lægges til grund ved beregning af arve- og gaveafgiften, og dette indebærer, at SKAT skal acceptere en værdiansættelse foretaget med 15%-reglen, med mindre der foreligger særlige omstændigheder.
Særlige omstændigheder
Særlige omstændigheder kan for eksempel være, hvis ejendommen har været vurderet af en sagkyndig, hvis ejendommen kun kort tid efter overdragelsen sælges til tredjemand til en væsentlig højere pris end den blev udlagt til og såfremt den arving, der får udlagt den faste ejendom, kompenserer de andre arvinger med et arveafkald. Dette var b.la. situationen i Højesterets kendelse, og Højesteret anså netop dette forhold for at være under kategorien særlige omstændigheder, der gav SKAT adgang til at kræve en sagkyndig vurdering.
Såfremt du har spørgsmål til ovenstående, er du meget velkommen til at kontakte LOU Advokatfirma enten på info@louadvokatfirma.dk eller på tel. 70 300 500.