Legitimations- og identifikationskrav ved indgåelse af lejekontrakt
Som et led i bekæmpelsen af kriminalitet, herunder terrorisme, findes reglerne i hvidvaskloven. Disse regler er med til at gøre det sværere at skjule, hvor penge stammer fra.
Udlejere og administratorer af udlejningsejendomme skal også opfylde kravene i hvidvaskloven. Dette indebærer, at der ved indgåelse af lejekontrakt skal iagttages nogle krav vedrørende identifikation og legitimation af lejeren.
Er lejer en fysisk person, og møder lejer selv op og underskriver, vil udlejer/administrator skulle have legitimation i form af navn, adresse og CPR-nummer. Dette kan opnås ved kopi af pas eller kørekort samt sygesikringsbevis. Er lejeren ikke fysisk til stede ved underskrivelsen af lejekontrakten, skal yderligere foranstaltninger iagttages. Dette kan blandt andet være supplerende dokumentation for at fastslå lejers identitet.
Hvis lejer derimod er en virksomhed, er kravene til legitimation og identifikation lidt mere omfattende end for fysiske personer. Udlejer/administrator skal her have dokumentation for navn, adresse og CVR-nummer. Dette kan eksempelvis opnås ved en udskrift fra SKAT eller Erhvervsstyrelsen. Er transaktionen over EUR 15.000, skal der ligeledes gives en oversigt over virksomhedens ejer- og kontrolstruktur samt virksomhedens reelle ejere (fysiske personer).
Det skal bemærkes, at administrator kun skal opfylde ovennævnte krav, hvis denne formidler lejemålet. Får administratoren blot tilsendt lejekontrakten, er det udlejer, der har formidlet lejemålet, der skal opfylde kravene i hvidvaskloven.
Administrator skal opbevare ovennævnte dokumentation i mindst 5 år efter lejeforholdets ophør.
Såfremt du har spørgsmål til artiklen, er du meget velkommen til at kontakte LOU Advokatfirma enten på info@louadvokatfirma.dk eller på tel. 70 300 500.