Energiforbedringers påvirkning af lejens størrelse
Den 1. april 2015 trådte BKG nr. 281 om ”totaløkonomisk rentable energiforbedringer” i kraft. En bekendtgørelse, som privat- og erhvervsudlejere i almindelighed bør have et nærmere kendskab til.
Bekendtgørelsen åbner nemlig mulighed for, at energiforbedringer i private udlejningsejendomme kan føre til en lejeforhøjelse efter særligt gunstige regler, jf. LL § 58, stk. 3, 2. pkt. samt EHL § 31, stk. 8. En lejeforhøjelse som bevares på trods af, at lejen samlet set overstiger det lejedes værdi eller markedslejen.
Bekendtgørelsen fastsætter, at energibesparende arbejder udgør:
- Energibesparende arbejder, som er foreslået i en energimærkning, jf. kapital 3 i lov om fremme af energibesparelser i bygninger
- Andre typer arbejder, som udløser en energibesparelse
- Nødvendige følgearbejder til arbejde under nr. 1 og 2
Ordningen indebærer med andre ord, at udlejer kan opkræve en lejeforhøjelse svarende til den dokumenterede energibesparelse ved gennemførelse af en eller flere af de ovennævnte energibesparende arbejder, dvs. uden fradrag for sparet vedligeholdelse. Lejeforhøjelsen er således alene begrænset af, at den i størrelsesmæssig henseende ikke må overstige det beløb, det svarer til den besparelse, som lejerne opnår.
På denne baggrund er det mere attraktivt for udlejer, at foretage energiforbedringer, da udgiften helholdsvis gevinsten fordeles mellem udlejer og lejer.
Såfremt du har spørgsmål til ovenstående, er du meget velkommen til at kontakte LOU Advokatfirma enten på info@louadvokatfirma.dk eller på tel. 70 300 500.