Stort opgør under opsejling i byggebranchen
Vindspærreplader baseret på Magnesiumoxid har siden 2010 vundet stort indpas i byggebranchen på grund af pladernes mange kvaliteter, heriblandt fugtbestandighed.
I udgangen af 2014 begyndte der imidlertid at dukke problemer op med de meget anvendte MgO-plader, fordi pladerne i flere tilfælde var begyndt at afgive vand med magnesiumsalte, hvilket er resultatet af, at MgO-pladerne modsat det oplyste, rent faktisk suger fugt.
Den magnesiumsaltholdige væske som afgives fra pladerne er et stort problem, da den markant nedsætter holdbarheden af beslag og metalkonstruktioner som ikke er rustfrie, og i øvrigt opfugter hele konstruktionen så der kan opstå skimmelsvamp.
Siden de første advarsler imod anvendelse af MgO-plader rullede ud i fagbladene i starten af marts 2015, har der været stor usikkerhed omkring omfanget af, og hvordan problemerne affødt af de fugtsugende MgO-vindplader skulle løses.
Usikkerheden omkring omfanget er nu blevet belyst i en rapport, som det rådgivende ingeniørfirma Bunch Bygningsfysik udarbejdet for byggeskadefonden, og budskabet er klart; alle MgO baserede vindplader er uegnede til brug i det Danske klima. Rapportens konklusion får store konsekvenser, da det fremgår, at alle MgO-pladerne bør skiftes ud med en anden type vindspærring. Denne konklusion strider imod det stanpunkt som flere af branchens aktører havde indtaget nemlig, at der ikke var problemer med alle pladerne, og at der som følge heraf, først skulle reageres såfremt pladerne ved kontrol viste problemer.
I nogle byggerier kan udskiftning af MgO –pladerne dog udskydes til senere, hvis facaderne holdes under observation med årlig inspektion og vurdering af fugt- og korrosionsforhold
Det store spørgsmål bliver herefter, hvordan opgøret om ansvaret, og den milliardregning der følger med, ender.
Der er endnu ikke kommet nogen generelle løsningsmodeller, men leverandørernes forsikringsselskaber har i konkrete tilfælde forsøgt at imødekomme skaderne, ved at påtage sig udbedringen og så herefter forsøge at rette kravet videre til importøren af de fejlbehæftede vindplader og dennes forsikring.
Såfremt du har spørgsmål til ovenstående eller har behov for en vurdering af et forhold i din virksomhed, er du meget velkommen til at kontakte LOU Advokatfirma enten på info@louadvokatfirma.dk eller på tel. 70 300 500.