Lejer pålagt at fjerne el-ladestander fra lejebolig, da el-ladestander efter landsrettens opfattelse ikke kan anses for en sædvanlig installation.
Vestre Landsret har for nylig truffet afgørelse i en sag, hvor en lejer havde opsat en el-ladestander. Lejer havde imidlertid ikke spurgt udlejer om lov. Vestre Landsret fandt, at lejer var forpligtet til at fjerne el-ladestanderen.
Sagsforløb
I 2021 opsatte en lejer af et fritliggende hus i en almen boligforening en el-ladestander uden aftale med udlejer. Efter almenlejeloven har en lejer ret til at opsætte sædvanlige installationer uden aftale med udlejer. Det gælder dog ikke hvis udlejer godtgør, at ejendommens el-kapacitet ikke er tilstrækkelig til installationen.
I sagen var el-ladestanderen monteret på husets gavl. Det betød, at lejer var nødt til at parkere på et flisebelagt areal ved siden af gavlen, for at anvende el-ladestanderen. Af husordenen fremgik, at parkering kun måtte finde sted på etablerede parkeringspladser.
Udlejer pålagde derfor lejer at fjerne el-ladestanderen. Udlejer begrundede det med, at lejer ikke havde spurgt og om lov, og at lejer ikke kunne parkere de etablerede parkeringspladser.
Beboerklagenævnet
Lejer indbragte sagen for Beboerklagenævnet. Beboerklagenævnet fandt, at el-ladestandere har fået en sådan udbredelse i samfundet, at de må anses for sædvanlige installationer. Beboerklagenævnet fandt dog, at husordenens parkeringsregler skulle respekteres. Hvis el-ladestanderen skal benyttes lovligt, skulle husordenen derfor ændres.
Byrettens afgørelse
Sagen blev indbragt for Retten i Kolding. Udlejer argumenterede for, at lejer ikke havde ret til at opsætte el-ladestanderen, fordi det ikke er en sædvanlig installation. Derudover argumenterede udlejer for, at opsætning af el-ladestander har både æstetiske og funktionelle konsekvenser. Såfremt alle lejere opsatte el-ladestandere, ville det belaste systemet. Desuden havde lejer mulighed for at lade sin el-bil andre steder i byen.
Lejer argumenterede for, at el-bilen parkeredes på det lejede areal inden for lejemålets grænser. Lejer argumenterede videre for, at en el-ladestander må anses som en sædvanlig installation, fordi el-ladestandere har fået en væsentlig udbredelse i samfundet.
Retten i Kolding fandt, at idet lejer ikke havde spurgt udlejer om lov, eller der var hjemmel i almenlejeloven til at opsætte el-ladestander, skulle lejer fjerne el-ladestanderen.
Vestre Landsrets afgørelse
Lejer ankede sagen til Vestre Landsret. Vestre Landsret stadfæstede byrettens afgørelse. Vestre Landsret fremhævede særligt, at en el-ladestander ikke kan betragtes som en sædvanlig installation. Heller ikke selvom el-ladestandere de seneste år er blevet mere udbredte i samfundet.
Hvad kan vi udlede af sagen?
Det kan udledes af dommen, at lejere på nuværende tidspunkt skal spørge udlejer om lov til at opsætte el-ladestandere. Udlejer kan afvise lejers forespørgsel uden begrundelse, fordi el-ladestandere ikke anses som en sædvanlig installation.
Det er ikke utænkeligt, at en el-ladestander med tiden vil blive anset som en sædvanlig installation, da de bliver mere og mere udbredt. I den konkrete sag ville el-ladestanderens placering medføre, at husordenens regler blev overtrådt. Hvis el-ladestandere for fremtiden anses som sædvanlige installationer skal husordenen fortsat respekteres og overholdes.
Ved spørgsmål til sagen eller til generelle lejeretlige spørgsmål kan advokat Camilla Holt Green kontaktes på cagr@lou.dk eller på tlf. 70300500.