Registrering i det offentlige ejerregister
Kapitalselskaber har siden 15. december 2014 haft pligt til at registrere kapitalejere, der ejer 5 % eller mere af selskabet, i Erhvervsstyrelsen.
Læs vores guide, og bliv klogere på den nye lov.
Hvad er det offentlige ejerregister?
Det offentlige ejerregister er en del af selskabslovsreformen, der blev vedtaget i maj 2009. Formålet med et offentligt ejerregister er at skabe øget gennemsigtighed og åbenhed om ejerforholdene i danske selskaber. Det offentlige ejerregister åbnede for registrering den 15. december 2014.
Hvem er omfattet af reglerne?
Ejerregistret omfatter kapitalejere og panthavere i både eksisterende og nystiftede iværksætterselskaber (IVS), anpartsselskaber (ApS), aktieselskaber (A/S) og partnerselskaber (P/S), hvis de ejer eller kontrollerer 5 % eller mere af stemmerne i det pågældende selskab.
Hvornår skal der ske registrering i ejerregistret?
Der skal ske registrering, når en ejer af et kapitalselskab opnår en ejerandel eller stemmerettigheder på 5 % af selskabskapitalen eller de samlede stemmerettigheder i selskabet. Oplysninger skal angives i intervaller, og der skal foretages ny registrering i ejerregistret, hver gang en ejer overskrider en grænse mellem følgende intervaller: 5, 10, 20, 50, 90, 100 % samt 1/3 og 2/3 af selskabets samlede kapital eller stemmeret.
Hvem har registreringspligt?
Kapitalejerne har i henhold til selskabsloven pligt til inden for 2 uger at give meddelelse til selskabet, når en ændring i ejerforholdet gør, at grænseværdierne overskrides. Dette gælder uanset, om det sker ved forøgelse eller formindskelse af ejerandelen. Det er selskabets ledelse, der er ansvarlig for at indberette ændringen til det centrale ejerregister, dog med undtagelse af ejerandele under 5 %.
Er ejerregisteret det samme som Ejerbogen?
Ejerregisteret må ikke forveksles med Ejerbogen, som er selskabets egen fortegnelse over samtlige kapitalejere. Med de nye regler har selskabet pligt til at registrere kapitalejere begge steder. Kravene er ikke de samme, men registreringerne kan med fordel foretages samlet.
Hvilke oplysninger skal registreres?
Ejerregistret skal indeholde følgende oplysninger:
- Kapitalandele og stemmer samt tidspunktet for opnåelse heraf.
- Identifikation af ejeren, herunder navn, bopæl og CPR-nummer (samt CVR-nummer og hjemsted for selskaber)
CPR-nummeret skal registreres i Erhvervsstyrelsen, som det er tilfældet i banker og ved advokater, men det offentliggøres ikke.
Hvornår træder reglerne i kraft?
Det centrale ejerregister åbnede for registrering 15. december 2014, og det åbner for offentligheden den 15. juni 2015. Nystiftede selskaber skal fra 15. december 2014 foretage registreringen ved stiftelsen, mens der for allerede eksisterende selskaber er sat en frist indtil 15. juni 2015 til at foretage registreringen af oplysningerne. Hvis der sker ændringer i ejerforholdene i eksisterende selskaber, skal disse ændringer dog registreres efter de nye regler.
Hvor registrerer vi os?
Selskabets registrering foretages direkte i det offentlige ejerregister på www.virk.dk. Dette kan foretages af selskabet selv eller dets rådgivere under sædvanligt registreringsansvar.
Hvad sker der, hvis vi ikke gør noget?
Manglende overholdelse af indberetningspligten kan – for så vidt angår både kapitalejerne og selskabet – i henhold til selskabsloven straffes med bøde.
Brug for hjælp?
Har dit selskab brug for en vurdering eller bistand med korrekt indberetning i det nye offentlige ejerregister, så kontakt LOU Advokatfirmas erhvervsafdeling, som kan være behjælpelig med at afklare behovet og registrere oplysninger. Vi sidder også klar på tlf. 70 300 500.