Min boliggrund er kortlagt. Hjælp?
Rundt omkring i Danmark ligger et stort antal olietanke, både aktive og sløjfede. Fra nogle af disse er der lækket olie i boliggrunden. Hvad gør du som hhv. køber eller sælger, når din grund bliver kortlagt med forurening?
Kortlægningssystemet
Jordforurening i Danmark er systematisk registreret via en såkaldt ”kortlægning”.
Såfremt en boliggrund ikke er kortlagt (hvilket kan ses på Danmarks Miljøportal) betyder det, at der ikke er registreret nogen aktuel eller potentiel forurening. En sådan boliggrund kunne eksempelvis ligge på et nyudstykket areal, hvorpå der tidligere har været skov eller landbrug.
Har det på en boliggrund tidligere været en potentielt forurenende aktivitet, f.eks. et renseri eller en benzinstation, så kortlægges boliggrunden på såkaldt Vidensniveau 1. Dette betyder, at der ikke aktuelt er konstateret nogen forurening, men der kan være en risiko herfor som følge af den tidligere erhvervsaktivitet.
Undertiden konstateres en aktuel forurening, og når dette sker, bliver boliggrunden kortlagt på Vidensniveau 2.
En kortlægning på Vidensniveau 2 – altså en forurenet boliggrund – kan herefter yderligere nuanceres i tre niveauer:
- F0: Forureningen udgør ingen risiko for hus og have
- F1: Forureningen udgør ingen risiko for brug af hus og have, såfremt en række råd følges
- F2: Forureningen udgør eller kan udgøre en risiko for brug af hus og have. Nærmere undersøgelser heraf kan være påkrævet.
Hvem skal betale?
Når en boliggrund er kortlagt på Vidensniveau 2 (aktuelt forurenet), kan man som boligejer i visse tilfælde søge økonomisk hjælp til oprensning via den såkaldte Værditabsordning.
Mod en egenbetaling på op til kr. 40.000 kan du som boligejer søge Regionen om en oprensning, såfremt forureningen udgår fra visse villaolietanke fra før 1. marts 2000. Ressourcerne til værditabsordningen er begrænsede, og det afhænger af den konkrete sags alvor, om regionerne vil bekoste en oprensning af boliggrunden.
Selv om der er sket en oprensning, kan der godt fortsat restere en olieforurening, der gør spørgsmålet om et økonomisk krav over for den tidligere ejer aktuelt.
I praktisk taget alle parcelhus- og sommerhushandler i Danmark sælges ejendomme med brug af en tilstandsrapport og et tilbud fra sælger til køber om ejerskifteforsikring. Via dette handelssystem kan sælger ikke holdes ansvarlig for mangler ved boligen. Denne ansvarsundtagelse gælder dog som udgangspunkt ikke ved olieforurening på boliggrunden. Dette betyder, at en boligkøber i tilfælde af en konstateret forurening kan rejse et økonomisk krav mod sælger. Dette krav kan efter nogle nærmere kriterier formuleres som et krav på erstatning eller afslag i prisen.
Det er værd at bemærke, at selv om en forurening ”kun” er nuanceret på F0-niveau, dvs. ejendommen kan benyttes på normal vis uden sundhedsrisiko, så kan køber fortsat rejse krav mod sælger. Dette som følge af boliggrundens brændemærkning/den psykologiske markedsforringelse som enhver olieforurening uværgerligt vil kaste på en ejendom. Rationalet er følgende:
Hvis du som boligkøber står med valget mellem to identiske boliggrunde til samme pris, hvor den ene er forureningsfri, mens den anden har en olieforurening uden sundhedsmæssig risiko, ja så vil du selvfølgelig vælge den forureningsfrie boliggrund.
Hjælp
De juridiske spørgsmål fra både køber og sælger ved olieforurenede boliggrunde er mange. Der er, som berørt ovenfor, flere muligheder for at komme ud af en situation, hvor boliggrunden er olieforurenet. Vil du vide mere, så kontakt gerne LOU Advokaters procesafdeling, advokaterne John H. Jeppesen og Camilla Moe Thorup, her.