Kriminalisering af identitetsmisbrug
Kriminalisering af identitetsmisbrug
Et flertal i folketinget har vedtaget, at identitetsmisbrug kriminaliseres. Loven træder i kraft den 1. april 2022.
Ved identitetsmisbrug forstås, at en person uberettiget anvender oplysninger om en anden person samt udgiver sig for at være denne person. Ligeledes kriminaliseres uberettiget videregivelse af materiale om en anden person, for eksempel billeder, for at manipulere denne persons fremtræden på en urimelig måde.
De sociale mediers rolle
Sociale medier spiller i dag en stor rolle i hverdagen hos de fleste mennesker. Den tiltagende digitalisering har medført en række positive effekter, hvor muligheden for at holde kontakt med familie og venner samt kommunikere på tværs af landegrænser, er blevet væsentlig nemmere.
Digitaliseringen medfører dog en række udfordringer, hvor risikoen for identitetsmisbrug er øget markant. Helt almindelige borgere får i stigende grad misbrugt deres profiler på sociale medier, datingsider og lignende. At få misbrugt sin identitet kan opleves krænkende, og kan være en meget ubehagelig oplevelse og have store konsekvenser for ens privatliv samt fremtidige færden på de sociale medier.
Bestemmelsens omfang
Det er i dag ikke i sig selv strafbart efter straffeloven at oprette en profil på et socialt medie, hvor man udgiver sig for at være en anden person, hvis man ikke har et kriminelt formål for øje. Ved den nye bestemmelses indsættelse i straffeloven, kriminaliseres netop en uberettiget anvendelse af en anden persons oplysninger, hvor det ikke samtidig er nødvendigt, at der begås anden kriminalitet for, at bestemmelsen kan finde anvendelse.
Det følger af Justitsministeriets lovforslag, at der er behov for en øget regulering af dette område, så det sikres, at lovgivningen på dette punkt følger med tiden. Det skal bemærkes, at kriminaliseringen af identitetsmisbrug både gælder, hvor identitetsmisbrug sker digitalt, og hvor det finder sted i den fysiske verden. Det er således tale om et generelt forbud.
Identitetsmisbrug straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder.
Ved spørgsmål så kontakt advokat Janni Norup, jn@lou.dk.
JANNI NORUP, advokat og MADS SCHWABE, stud.jur.
Den 31. marts 2022