Hjælp mellem nærtstående anerkendt som arbejdsskade
Vestre Landsret afsagde i september 2019 en dom, hvor en søn pådrog sig en skade som følge af, at han skulle hjælpe sin far med at bære et 80 kg tungt spabad op på første sal. Landsretten fandt, at sønnen var omfattet af arbejdsskadesikringsloven, hvilket er både principielt og meget positivt for sikkerheden, når der fremtidigt ydes familie- og vennetjenester ved større arbejdsopgaver.
Sagens nærmere omstændigheder: En far var i gang med at renovere et badeværelse på første sal, og i den forbindelse ønskede han sin søns hjælp til at bære et 80 kg tungt spabad. Arbejdet med at løfte spabadet havde taget 10-15 min. Sønnen pådrog sig et smæld i skulderen, da vægten tippede over på den ene side. Efterfølgende havde sønnen været sygemeldt i 6 måneder og har stadig mén. Tidligere havde sønnen hjulpet faren 10-15 gange med arbejdsrelaterede opgaver på ejendommen, hvilket han aldrig havde fået løn for.
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring havde forud for sagsanlæg truffet afgørelse om, at sønnen ikke var omfattet af personkredsen, der er sikret ved arbejdsskadesikringsloven. Denne afgørelse blev stadfæstet af Ankestyrelsen, som nåede til samme resultat med den begrundelse, at den hjælp som sønnen havde ydet sin far, ikke lå ud over, hvad man normalt kan forvente af familiemedlemmer, og at sådanne skader ikke anerkendes som arbejdsskader efter arbejdsskadesikringsloven.
Sagen blev indbragt for domstolene, hvor en enig by- og landsret fandt, at sønnen var omfattet af personkredsen i arbejdsskadesikringsloven. Selvom arbejdets omfang ikke lå uden for den hjælp, som man normalt kan forvente at modtage fra sine familiemedlemmer, så lå det særligt tunge løft af spabadet uden for den hjælp, som familiemedlemmer normalt yder. Derudover blev det lagt til grund, at opgaven krævede en del fysisk styrke og kendskab til forsvarlig udførelse af tunge løft. Udførelsen af opgaven havde således en så vanskelig karakter, at det ville være nærliggende at antage professionel hjælp til opgaven.
Det er fundamentalt at anmelde arbejdsskader, således at der også kan udbetales erstatning, hvis der efterfølgende skulle opstå senskader som følge af arbejdsulykken.
Sagen blev ført af specialistadvokat i personskader, Henrik Ejlersen. Såfremt du har spørgsmål til sagen eller har behov for rådgivning om personskader, anmeldelser eller lignende, kontakt da Henrik Ejlersen på hee@lou.dk eller 70 300 500.